Петте езика на любовта (част 1)

Гари Чапмън е име, което почти всеки е чувал. Или поне онези, които се интересуват активно от темата за семейството, взаимоотношенията в двойката и възпитанието на децата. Той е много известен психолог, брачен консултант и писател. Неговите съвети са били полезни на стотици хиляди хора. Той е автор на прочутия бестселър

„Петте езика на любовта“.

В две поредни предавания ви припомняме кои са петте езика на любовта, на които говорим всички, но които почти никога не съвпадат при двама души, които се обичат. И как изглеждат тези езици при децата.

Език №1 –

Утвърждаващи думи. На този език говорят хора, за които най-важното е да чуят, че са обичани, ценени, красиви, важни; които задължително трябва да чуят, че им е простено, че сме с тях.

Език №2 – Качествено време заедно. Това е езикът на онези, за които е важно да им отдадем сто процента от себе си, от своето внимание, думи и емоции; които се чувстват необичани, ако докато общуваме с тях, хвърляме по едно око на телевизора или телефона.

Език №3 – Получаване на подаръци. Говорещите този език не са някакви алчни сребролюбци и тях не ги интересува стойността на подаръка. За тях любовта е да мислиш за другия, докато го няма, и да му покажеш, че го обичаш, като му подготвиш нещо.

Език №4 – Грижовни дела. Това е езикът на хората, за които са важни не думите, а делата. Те ще повярват, че ги обичаме, ако направим нещо за тях, ако им засвидетелстваме чувствата си чрез практични дела.

Език №5 – Физическа близост. Това са хората, които обичат да докосват. За тях е невъзможно да усетят любовта ни, ако не ги прегръщаме, галим и целуваме. Липсата на физическа близост за тях е равна на край на любовта.

За хармонията в една двойка е жизнено важно всеки да открие както своя език на любовта, така и езика на своята половинка. И след това целенасочено да започне да го учи. И да говори на него.