Притчата за добрия самарянин

Опасности по пътя! – първа част

Лука 10:25-37

Малка криминална история

Исус разказва някаква злободневна история. Нещо, което често влиза в ерихонските криминални новини. Пътят, слизащ от Йерусалим към Йерихон, е кратко, но коварно пътуване. Там крадците са постоянната заплаха. Това е всеизвестно и представлява ефектна рамка за историята.

И щом има пътник точно на трасето, то вече виждаме и как го нападат разбойници; те го съблякоха, изпонараниха го и си заминаха, като го оставиха полумъртъв“.

Без дреха и полумъртъв, битият човек е лишен от самоличност. Ние не знаем дали е евреин, грък, арабин, египтянин, финикиец или римлянин. Той е унизен. Откраднали са му и „паспорта“. Защото в Близкия изток има два начина за идентификация. Единият е разпознаване по дреха. А другият е чрез говорене. Диалектът подсказва мястото, точно както можете да определите дали някой е от Враца или Перник. Но тук критериите за ближен са „изпотрошени“ при нападението. Този човек можеше да бъде всеки. Дори ти или аз.

Какви хора има на пътя?

Духовен елит

Свещеникът – човек с пари – е част от елита. Той язди на магаре или камила, докато бедните ходят пеша. Разполага с достатъчно средства, за да транспортира един пребит човек да „поликлиниката“, за да получи дрехи и лечение. Възможности има, но не желае?!

Неговата нечувствителност всъщност е последица на известни причини. Първо, тренд в доброто общество е да не се предлага помощ на грешници. Това дори се счита като незачитане на Бога, който мрази лошите. Следователно, духовният елит действа като затворник на своята теология.

Подражатели на духовния елит

Известно е, че относно добрите дела, често ги плаща, който ги прави. Това го знае и задаващия се по пътя левит. Твърде много неща са срещу неговото „милостиво сърчице“. За да спасява някакъв непознат, той трябва да се противопостави на духовния елит, да рискува бавене, което може да му „уговори“ среща с разбойниците, а също и служебни проблеми, поради допира с езичник или мъртвец, с други думи – с нечист човек.

Апликация:По-страшно от „пребит, ограбен и изоставен“ е бъдеще без човечност!