Рут – емигрантското щастие

Книгата Рут разказва семейна история на 3000 години. По икономически причини едно 4-членно семейство от Палестина емигрира в Моавия. Причината е, че във Витлеем – Къщата на хляба -– няма хляб! Може би дори са продали имота си, за да заминат. Странно, колко да се e променил света?

Емил Гаджалов: Когато става въпрос за оцеляване, човек не трябва да има скрупули. Елимелех и Ноемин отиват в моавската земя и никой не ги упреква за това. Те са добре приети на новото място и дори вземат жени за синовете си от местните момичета. Наистина има указания да не правят така. Обаче реалността е каквато е.

Рут – емигрантското щастие

Мисията на свекървата

След семейната трагедия, Рут и Неемин се завръщат в Палестина в сезона на ечемичената жетва. Рут отива да събира класове на чуждите ниви – местната социална програма за вдовици! И там я очаква една щастлива съдба. Появява се Вооз! В същото време Ноемин минава в сянка. Но без нея младата жена нямаше да се оправи. 

Емил Гаджалов: Всъщност, планът за Рут е на Ноемин. Тя казва кой е близкият сродник. Насочва я да отиде на нивите му и да го накара да я забележи. Да не забравяме, че това е времето на съдиите и всеки прави, каквото му се вижда угодно. В разказа епизодично се появяват млади мъже, които са предупредени от самия Вооз да не я закачат. Без неговата закрила тя щеше да стане лесна жертва на мъжки интереси в един свят, който живее без закон. 

Вооз – изкупителят

Симпатизирам на Вооз. Харесвам неговата мъжка заявка към Рут. Деликатността му, когато кани чужденката да се присъедини към жетварите му, за да не се чувства просекиня. Как се отнася с родственика, който има предимство да откупи нивите на Ноемин. Как заявява позицията и отношението си към моавката пред старейшините на града. Мъжественост, която рядко се среща не само в живота, но и на страниците на Библията.

Емил Гаджалов: Наистина Вооз е мъжкар. И не толкова със своята потентност, колкото с отношението си към Рут – доблестно, честно и открито. Той не се възползва от нейната женственост и беззащитност, въпреки че има възможност. Изчаква да минат всички съдебни процеси, за да му стане тя законна съпруга. В крайна сметка, като близък роднина, Вооз откупва притежанията на Елимелех и така възстановява името и рода му. 

Бог не е националист

Очевидно Бог не е националист, щом Рут е роднина на Христос?

Емил Гаджалов: Не само Бог, но и самите евангелисти не са националисти. Например Матей включва 5 жени в родословието на Исус: моавката Рут, Тамар – жена със съмнителна репутация, Рахав – от ханаанските племена, Витсавее – първата жена на хета Урий и Мария, от „която се роди Исус“. В тази компания жените, с презрян произход и съмнителен морал, са натоварени с презрението на хората. Но Божият Дух е вдъхновил библейският писател да ги назове и да покаже, че всъщност Исус принадлежи на само на Израел, но и на околните народи, а по този начин и на целия свят. С други думи, Божият Син не идва от чистокръвни евреи. Неговата кръв е смесена – това е кръвта на всички народи!