След развода

Няма по-страшна дума за едно семейство от „развод“. Казват, че психическата травма от един развод е равна по сила и загуба на неврони на тази от смърт на близък човек. Затова при появата на пукнатини и пробойни в брака разводът е последното средство. Всеки семеен терапевт и психолог се старае да помогне на пациентите си да го избегнат.

Но… 
Но понякога се стига до него. Дори не понякога, ами твърде често. 

След развода
След развода

Над 50 процента от браковете днес завършват с развод.

Всички ли са били неизбежни? Едва ли. Случва се някаква много глупава причина, последвана от обилна доза инат и от двете страни да доведе до развод. Случва се дори след това и двете страни да съжаляват. Случва се лекомислието да вземе връх и моментното раздразнение с гарнитура от съвети на доброжелателни приятели да не позволи да се стигне до обмисляне на възможните последици. И се случва в тези лекомислено и напук разтрогнати бракове вече да има деца. 

Какво е добре да знаете, ако сте твърдо решени да се разведете? Особено, ако сте жена. 

След развода неминуемо ще живеете по-зле материално

Първо: Освен ако не разполагате с богати родители. Дори бившият ви съпруг да плаща издръжка, тя няма да ви позволява да живеете по стандарта, по който сте живели досега. 

Второ, каквото и да си говорим, в нашето общество все още жената е “по-виновна”. Дори да сте жертва на домашно насилие и да сте живели в ад, дори съпругът ви да ви е изневерявал и това да е известно на целия град, винаги ще се намерят “компетентни”, които да твърдят, че “и тя не е светица”. Имиджът ви ще пострада. Примирете се. 

Трето, грижата за децата ще падне почти изцяло върху вас. Дори бившият ви да е съвестен и да ги взема при себе си от време на време, той вече почти излиза от живота им като възпитателен фактор. Отговорността за бъдещето на децата си – за техните комплекси и фобии в бъдеще, за тяхното поведение, успехи и неуспехи – ще носите вие. 

Четвърто, предстои ви тежък период на обяснения с децата, независимо от тяхната възраст. Вие ще трябва да съумеете да им обясните защо “татко не живее вече при нас”, без да го очерняте в очите им и да го превръщате във враг. 

И пето, и шесто… 

Това не означава, че сте длъжни да търпите всеки ад, само и само да останете женени! Просто е добре да сте предварително подготвени.