Съвети за работещи майки

Работещи майки – словосъчетанието на XXI век. Впрочем малко абсурдно, защото… кога майките са били „неработещи“? Освен, може би онези аристократки отпреди 2-3 века, които си уреждали специални срещи с децата си за половин час на ден, а през останалото време с тях били бавачки и гувернантки. Но ние не сме от тях.

работещи майки

Всички сме работещи майки.

Но в словосъчетанието работещи майки е вложено нещо друго. Работещи са онези майки, които освен за децата си, работят и за работодател с работно време и заплата; които издържат семейство; които се разкъсват между две неотложности. На работа са постоянно преследвани от тревоги за децата, а вкъщи – от служебни тревоги.

Като прибавим и традиционните очаквания на обществото те да възпитат бъдещите граждани на света, понякога работещите майки се огъват под тежестта, стоварена на плещите им.

Психолозите съветват

„Не се стремете да бъдете идеални майки“ – казват те – „просто защото няма да бъдете“. Впрочем „неработещите“ също не могат да бъдат идеални, но това е друга тема. „Научете детето си на търпение. Нека знае, че не е центърът на света“ – е друг техен изненадващ съвет…