Сладката почивка

Колко време може да работи човек, без да почива? Има различни „рекордьори“ в различни области. Общото между тях е, че не са дълголетници. Едно от най-важните условия за достигане на почтена възраст е… почивката. В интервюта много столетници споделят, че животът им е минал в труд, но всички те са знаели как да си почиват.

Що е почивка?

Почивка не означава задължително излежаване на шезлонга на плажа или закуска в леглото. Испанците са измислили сиестата и са я издигнали в култ. Разходката из парка също е почивка. Решаването на кръстословици също. Дори косенето на тревата в градината е почивка. Важното е да я има. Алтернативата е модерната дума „бърнаут“ – прегаряне. Никой не може да върти педалите двайсет и четири часа на ден, седем дни в седмицата.

Огромна част от рекламната индустрия е насочена към нашето „свободно време“. „Свободно“, тоест време, в което не работим. Често казваме, че забавленията в това време са прахосничество; че то трябва да се използва за смислени неща, за самоусъвършенстване или за благото на другите. 

Сладката почивка

Почивката като заповед

Какъв парадокс! Почивката е от такава огромна важност, че Бог счита за необходимо да я включи в Десетте заповеди! Маса други важни за живота неща не са включени, но почивката е. Вярно, заповедта казва най-напред „да работим“ и след това да почиваме. И е насочена към поклонението пред Бога. Сякаш няма общо с нашето благосъстояние. Но не е ли поразяващо това? Бог иска от нас да изразим страхопочитанието, уважението, любовта си към Него не като направим нещо, а като… не правим нищо! Логиката сякаш изисква Бог да каже: „Поклони ми се, като изкачиш висока планина, като научиш наизуст Словото Ми, като нахраниш гладните, като възпиташ деца, като ми построиш храм…“ Да, всичко това може да изрази преклонението ни пред Него по един или друг начин, но универсалният, непроменим начин за поклонение е… да си починем. 

Защото само отпочиналият ни мозък може да взема правилни решения, само отпочиналото тяло може да върши добри дела. Само отпочиналите души могат да бъдат добри родители, добри работници, добри хора.