Вътрешната опозиция винаги е подмолна

Петата колона

Вътрешната опозиция е не по-малко опасна от външната. Тя е петата колона на врага. Показателно е, че израилтяните сами убиват своите пророци, а не езичниците.
Опозицията отвътре е два вида – активна и войнствена или пасивна и подмолна. При втория вид конфликтите тлеят, но после се разразяват с голяма сила.

Вътрешната опозиция

Да озвучим проблемите

Зидарите вече са вдигнали стената, но имат нужда от храна и средства за съществуване. Понеже са били на строежа, не са могли да обработват нивите си. Затова надигат глас със своите справедливи искания:
– Имаме нужда от храна – Дайте ни жито, за да ядем и да живеем;
– Заложили сме цялото си имущество – нивята си, лозята си и къщите си.
– Данъците ни убиват.
– Защо нашите деца трябва да бъдат роби, а техните да имат всичко, което пожелаят? Не сме ли един народ?

Практични решения

Неемия показва разликата в подхода – братята се стремят да се откупят един друг от робство, а не да се продават и експлоатират. Това не е любов – да обременяваш живота на своя ближен. Виновниците няма какво да кажат. В крайна сметка това е силен аргумент срещу тяхната предприемчивост.

Какво следва?

Приятели, не сваляйте въоръжението, не премествайте границата. Нужно е да знаем къде минава разделителната линия. Предстоят слуховете, отвореното писмо и срещата с двойния агент. Не пропускайте психологическия трилър в историята на виночерпеца Неемия, който се преквалифицира в градоначалник на Ерусалим. Носете си здравите аргументи, ако искате промяна в каквото и да било. Това е част от умното решение.