Децата трябва да имат практични умения

Според една статистика, 58% от децата между 3 и 5 години боравят отлично със смартфон, но само 15% са способни сами да си приготвят закуска. Светът, в който живеят, е високотехнологичен и сякаш ги осакатява откъм ежедневни умения, свързани дори с физическото им оцеляване.

ежедневни умения

Необходимите умения

Но педагози и детски психолози са единодушни – преди да навършат десет години, децата трябва да усвоят някои базови умения, свързани с ежедневния бит и физическото оцеляване. Това не е толкова трудно! Децата са любознателни, жадни да учат и силно приспособими. Те учат на игра и с лекота. Трябва да използваме тези техни ценни качества, не само за да да свирят на пиано и да говорят два езика, но и за да се чувстват уверено в чисто физическия свят.

Днес родителите сякаш не смятат за нужно да научат децата си да готвят прости неща, да се грижат за растения и животни, да си поддържат дрехите чисти, да забиват пирони, да палят огън или да превързват рани. Сякаш телефон 112 е достатъчен, за да отговори на всички неочаквани ситуации; Гугъл е достатъчен, за да научат каквото им трябва в момента; и Макдоналдс е достатъчен, за да не останат гладни.

Практични умения

Когато сменяте летните гуми на колата със зимни, вземете детето с вас, наблюдавайте механика и му обяснявайте защо е нужно това, какво е грайфер и за какво служи.

Когато то почне да проявява любопитство към кухнята и дейностите в нея, не го пъдете с досада – “Пречиш ми, иди оттатък” – а му обяснявайте как се чистят семките на чушките, колко сол се слага на едно ядене, как да разбере дали картофите са сварени; давайте му да меси тесто и да бърка соса. После му възлагайте част от готвенето редовно – то да знае, че беленето на картофите или варенето на яйцата е негово задължение. После гордо съобщавайте: “Това ядене го сготвихме заедно!”

Използвайте случай, когато се е ударило или порязало, за да му обясните какво е дезинфекция и как се слагат лепенки. Защо е нужно раната да се пази чиста, давайте му да ви прави превръзки “на сухо”, за да се учи.

Изобщо, правете така, че детето ви да не живее “като в оранжерия”, а да се чувства уверено, че може да се справя с живота. Това ще му бъде безкрайно полезно.