12 тайни за дълъг и щастлив брак (част 2)

Когато видим щастлива и хармонична семейна двойка на възраст, обикновено въздъхваме със завист. Всички искаме така – като в приказките – „Принцът и принцесата се оженили, имали много деца и живели щастливо до края на дните си“.
Но като тръснем глава и „излезем от филма“, щастливото видение сякаш изведнъж се разсейва и се виждаме заобиколени от уморени, озлобени или апатични възрастни хора, които говорят за любовта и щастието с насмешка и огорчение. Тогава почваме да мислим, че онези, щастливите, май крият някаква тайна, някакъв секрет, предаван от баща на син и от баба на внучка, който ревниво крият от нас.

Има ли „тайни“ за щастливо семейство?
Или това са рекламни трикове за продажба на мебели и жилища? Наистина ли едни хора „знаят“ как да създадат щастливо семейство, а други „не знаят“?

Група психолози са си направили труда, след многобройни разговори и общуване със семейни двойки, да обобщят 12-те „тайни“ на щастливите между тях. Колкото и да е странно, оказва се, че щастливите двойки си приличат, имат много общо помежду си. Тоест, щастието е постижимо не само за кастата на избраните да знаят „тайните“, а за всички. Стига да си направят труда да научат и по-важното – да приложат тези тайни на практика.

щастливо семейство

Ако прелистите набързо коуч-съвети за семейно щастие, веднага ще разберете, че големият Ключ към него е комуникацията.

Ето ви и първата изненада –

проучване сред щастливи семейни двойки с над 20 годишен опит поставя главното „К“ пред друг ключ – уважението. Защото комуникацията все някога ще ви предаде – казват те. Но ако искате да сте щастливи заедно, уважението помежду ви трябва да бъде непоклатимо.

Да, освен правилните причини да бъдете заедно, освен реалистичното отношение към романтиката (колкото и оксиморонно да звучи), нужно е и уважение.

Останалите ключове – в следващите епизоди на „12-те тайни за дълъг и щастлив брак“ в предаването „По пантофи“ по радио 3:16