Аз лоша майка ли съм?

Майчината любов е безусловна, майчината любов е най-силната, майчината любов е вродена на всяка жена… чували сме всички тези клишета за майчината любов и сигурно още сто подобни. Но тъжната истина е, че… те не са верни. Колкото и да е тъжно и срамно да го признаем, има

лоши майки, токсични майки, майки-егоисти,

майки, които травмират необратимо или не се интересуват от децата си.

Ако направим някакво генерално обобщение на причините, то се свежда до факта, че светът е грешен, хората са грешници, а тъй както майките са хора, те също са грешници. Но това обобщение наистина е прекалено генерално, за да даде задоволителен отговор. Всъщност, много лоши майки не осъзнават, че са лоши, напротив – смятат себе си за добри. Дори почти всички лоши майки смятат себе си за добри. И ако някой им каже, че са лоши, възмутени и разстроени отхвърлят подобна възможност и я смятат за неблагодарност.

Но ако си зададете няколко въпроса и отговорите на тях с „да“, има

много висока вероятност да се окажете лоша майка.

Например, Смятате ли, че едни деца заслужават любов, а други не? Че детето ви веднъж заслужава, а друг път не заслужава да го обичате? Ако отговорът ви е „да“, знайте че това е първият отличителен белег на лошата майка – тя иска детето ѝ да „заслужи“ нейната любов. Ако я слуша, ако носи отлични оценки от училище, ако помага вкъщи, ако се държи така, че другите да ѝ завиждат – тогава е добро дете и „заслужава“ да бъде обичано. Но ако не слуша, ако носи слаби оценки, ако се бунтува, ако я „посрамва“ пред хората, тогава не заслужава. И тя не просто му казва това, но и дава всичко от себе си детето да не го забравя нито за миг.

Какъв е резултатът? Детето на такава майка израства с представата, че любовта трябва да се заслужи и то с огромни усилия; че ако не го обичат, си е виновно само то; че да бъде отхвърляно, унижавано, наказвано е нормално и „заслужено“ нещо. С две думи, става непълноценна личност, неспособна да създава здрави взаимоотношения. Ако е момиче, има голяма вероятност да влиза от една токсична връзка с насилник в друга. И да бъде нещастно цял живот.

Кои са останалите въпроси, които да си зададете, за да разберете дали случайно не сте лоша майка – чуйте в предаването.