Бракът – митове и истина

„Има ли живот след брака?“ – питат неженените. А женените отговарят: „Човек и добре да живее, се жени“. Колкото и шеговити да са, тези фолклорни мъдрости отразяват доста точно обществените нагласи към брака. Повечето хора го смятат за „необходимо зло“ и всеки, който успее да го избегне по някакъв начин, е късметлия. Измислят му се всевъзможни алтернативи, „усъвършенстват“ го, „ъпгрейдват“ го, само и само да избягат от неговите „окови“.

Упорити митове

Всъщност, причина за това са няколко упорити мита, които свикваме да слушаме още от детството си. Като всеки мит и те крият някъде дълбоко назад в историята си зрънце истина, което обаче отдавна е изпаднало от кошницата и в нея са останали само плевели и треволяци. Но съществуват, повтарят се, разпространяват се и пречат на много хора да предприемат тази стъпка в живота.

Например митът, че женените двойки имат по-скучен и незадоволителен сексуален живот. Интересно, откъде се е появил той. Вероятно от мъже и жени с нещастни бракове, които с тъга си спомнят „бурната младост“ и вълнуващите преживявания, които са имали. Или които са живели на семейни начала дълго преди да се оженят и сега им се струва, че всичко си е „отишло“. В действителност, всички сериозни изследвания са категорични, че женените двойки (и то с дълъг стаж!) имат много по-удовлетворяващ и пълноценен интимен живот от двойките „за една нощ“ или от тези с краткотрайни връзки. Обяснението е просто – нужно е време за партньорите да се опознаят и колкото повече се опознават, толкова по-добри стават в доставянето на удоволствие на другия.

И още митове

Друг много упорит мит гласи, че колкото по-образована е една жена, толкова по-трудно се омъжва. Статистиките доказват точно обратното – почти всички преуспели жени са омъжени. Може би, митът идва от това, че тези жени по правило се омъжват по-късно, след връстничките си. Но в никакъв случай високото образование и обществено положение не „съкращава шансовете“.

Изобщо, митове много. И повечето то тях – напълно неверни. Кои са останалите и каква е истината за тях чуйте в предаването.