„Фъбинг“ или смартфон етикет у дома

Чували ли сте думата „фъбинг“? Не? Вероятно, защото е измислена съвсем наскоро – през 2012 година. Както се досещате по звученето, тя е английска, комбинация от две английски думи – phone и snubbing (телефон и пренебрежение). Тоест,

фъбинг е поведение, при което човек пренебрегва друг човек, за да гледа в телефона си.

Това дори доведе до създаването на нов социален етикет – смартфон етикет – който описва кое е приемливо и кое неприемливо да прави човек с телефона си в присъствието на други хора.

Всички сме изпитвали неприятното усещане за пълно игнориране, когато събеседникът ни е забил нос в телефона си, скролва постоянно или пише съобщения. Започваме да се чувстваме излишни и раздразнени. Да, но и ние самите сме го правили неведнъж – защото е „наложително“. И ако на обществено място или в присъствието на непознати това е просто признак за лошо възпитание и може да се подмине, в семейството фъбингът има пагубни последици. Толкова пагубни, че вече университети посвещават големи изследвания на явлението.

Още повече, у дома бариерите на етикета падат и ние се чувстваме свободни да правим това, което навън не си позволяваме. Къде, ако не вкъщи, можем да си четем статии, гледаме клипчета в ТикТок, да чатим с приятели, просто да сърфираме в Интернет или да играем игри онлайн? Ако и останалите у дома правят същото, значи всичко е наред. Никой никого не пренебрегва и не наранява.

Изследване на фъбинга

Но… не е точно така. Според голямо университетско изследване сред повече от 700 семейни двойки, проведено в Турция, семейства, в които единият или и двамата редовно „фъбват“ другите, нивото на удовлетвореност от брака е почти наполовина, отколкото сред двойките, които нямат този навик. Дали са седнали заедно пред телевизора, но всеки разсеяно скролва телефона си; или вечерят, но гледат в телефоните си, а не един в друг; или всеки се заключва за по половин-един час в банята с телефона си – резултатът е един и същ. Най-малко единият, но по-често и двамата рано или късно започват да се чувстват неудовлетворени от брака си, пренебрегнати и дори изоставени.

Така че, правила са нужни и тук. Както добре възпитаният и любящ съпруг казва “Благодаря за вечерята“, когато става от масата, така и гледа жена си, и говори с нея, а не с екрана на телефона си.

Още правила и полезни препоръки – в предаването.