Heroes II – игра с библейски герои отбелязва рекорд от 1 000 000 сваляния

Интервю със Сам Невес
За играта: heroesbibletrivia.org

Роден съм в малко градче в Бразилия. Хората, които се раждат там, не ходят никъде. Но майка ми ме е посветила на Бога и Той ѝ е дал визия за мен – да бъда пастор. Тя ме възпита да уча текстове от Библията наизуст. Беше убедена, че това ще окаже влияние на Божието дело преди завръщането на Исус. В училище нямах право да изкарвам тройки и четворки. Трябваше да съм пълен отличник. Мама ми казваше:
– Бог те е призовал. Трябва да си готов!

Когато бях на 13, родителите ми си продадоха къщата в Бразилия, за да ме изпратят да уча в Англия. Там учех с деца от 40 националности. Научих каква е разликата между човек от Ямайка и китаец, между австралийците и корейците.

На 17 се върнах в Бразилия, за да уча теология. Някои хора имат право на избор, аз нямах. Бях посветен да бъда пастор. Бях роден за това. Нямах план Б.
После Бог ме постави да служа в една църква с 56 националности. На 23 години бях старши пастор, бях твърде млад. Когато станах на 33, Бог ме призова да работя в Глобалната централа на адвентната църква.

Адвентната църква в България не е много голяма. Но всички общо сме 22 милиона. На всеки Макдоналдс по света се падат по четири адвентни църкви. Имаме 2 000 000 студенти.
През последните осем години обикалям света и се срещам с хора, които вярват същото като мен. Исус се завръща скоро. Той ни обича. Трябва да споделим тази вест с колкото се може повече хора. На това съм посветил живота си.

Страхотна идея и четирима луди приятели

Когато се роди първият ми син, осъзнах, че версиите на библейските истории, които слушаше, бяха твърде безопасни и хигиенични. Нямаше кръв, насилие, криза, интрига. Всичко беше твърде безопасно. Момичешки истории! Синът ми не се впечатляваше от тях. Това беше първият фактор.

Вторият фактор. Бях в Хонконг. Там изнасях лекция на една технологична конференция: “Какво може да научи църквата от Стив Джобс?”. Разхождах се из града и установих, че никой не се интересуваше от Бог и от Библията, но всички бяха зелепени за телефоните си. Играеха игри. Или ходеха на кино, за да гледат истории. Реших, че ни трябва игра, която да разказва библейските истории и да е подходяща за момчета. Игра със силни герои.

Четирима луди приятели напуснаха работа и ми помогнаха да изградим играта. Всички рискувахме. Взех под наем апартамент в Лондон и те заживяха в него. Беше много скъпо, не можех да си го позволя. Мислех си, че църквата ще инвестира, щом види колко страхотна е нашата идея. Обаче църквата не прави игри. Все пак със жена ми имахме на сърце да направим нещо за Бога. Когато дълбоко вярваш в нещо, ти си готов да дадеш всичко за него. Обикновено хората инвестират в една идея, защото очакват да спечелят пари. Ние инвестирахме, защото искахме да променим живота на младите хора, както и живота на нашия син. Отне ни две години, за да направим играта Heroes. После я пуснахме и тя беше чудесна. Първата игра беше изиграна 10 милиона минути. После парите свършиха.

Моите приятели се върнаха на работа. Всички те за една седмица получиха предложения. Над 100 000 годишно за всеки от тях. Само един се върна в Бразилия и неговият живот беше по-труден. Но всички имаха страхотно развитие. Един от тях разработи приложението Disney Plus. Другият сега работи за Бритиш Телеком и ръководи отдела за иновации. Но и до днес те помагат на играта.

Когато наистина вярваш в нещо, това е заразно. Хората около теб искат да имат същото преживяване. Днес работя с екип от 140 души, с които съм сключил договор. Играта има нова версия. Разработвахме я четири години. И през октомври отбелязахме 1 000 000 сваляния. И освен това, данните отчитат, че играчите са дали отговор на 100 000 000 библейски въпроса. Играеш играта, отговаряш на въпросите и получаваш всички специални ефекти. Забавно е!

Научаваш библейските истории. Виждаш силни мъже и жени, които не са слабаци. Бог ги е призовал. Дал им е сила и те променят живота си, защото имат куража да се изправят пред своите великани, проблеми и предизвикателства.