Илия в кабинета на терапевта

Терапевтът Милка Байрева споделя, че е попаднала на случай, нетипичен за нейния кабинет.

Какъв е случаят на пророк Илия?

Обикновено хората ме посещават след тежки преживявания. При Илия се случват неща, които спокойно могат да бъдат наречени чудеса. Но вместо да е в топ-форма, той изпада в депресия. Разбира се, нищо изключително. Много елитни спортисти са били в неговото състояние. Печелят златото и не могат да обработят успеха. Но аз нямам такъв професионален опит. Затова бях готова да слушам внимателно пророк Илия.

Какво е усещането ти за Илия като човек? 

Той е невероятно смел, физически силен и понякога си пада и малко хулиган. Помислих си, че не е моят тип. Аз предпочитам по-обрани мъже. Илия е твърде емоционален и експресивен. 

В кой момент Илия потърси твоите услуги?

Илия ме посети след операция „Кармил“. В живота му има много вълнуващи преживявания, които са оставили следи. Например той е първият човек, който е видял възкресение на мъртвец. Във време на глад и преследване някакви врани го снабдяват с еко продукти край потока Херит. После го приютява една вдовица, където съдовете в нейния килер се пълнят, преди да се изпразнят цели 3 години. Трудно ми е да асимилирам тези моменти. Днес не се случват такива неща. Звучи ми като някакво фентъзи. И накрая идва онзи съдбоносен ден на планината Кармил, където Илия организира едно религиозно реалити: двубой между Йеова и Ваал. Безапелационно, отборът на Бога печели. 

Супер! А после?

После? Вместо да празнува победата, Илия ми признава, че желае да умре. 

Какво се е случило с него?

Илия просто е уплашен. Страхува се от една жена. Тя е известна в религиозните и светските кръгове като личност с твърд характер и лоша слава. Става дума за Езавел – финикийска принцеса, омъжена за мекушавия цар на Израил. Под нейното крило процъфтява култът към Ваал. А поклонението на Бога е занемарено. Тогава Илия се явява в Божието име. И в един духовен и физически сблъсък пророците на Ваал са избити. Подобно унижение Езавел няма да му прости. Тя му праща новини от своя кабинет през нощта. Царицата се заклева, че на следващия ден пророкът ще бъде убит. Илия е обявен извън закона, нарочен за най-големия враг на държавата.

Но как е възможно? Нали Илия е сепургероят, който реабилитира Бога пред очите на народа. Хората са готови да го следват. А сега Езавел му прави една психо-атака и той хуква като заек да си спасява кожата. Толкова ли е манипулативен страхът? 

Трябва да си дадем сметка, че при Илия се комбинират няколко неща. Първо, той е емоционално изтощен. Няма как да не плати емоционален данък след сечта на Вааловите пророци. И второ, може би той очаква нещата да продължат със същата сила. Хората да го следват. Езавел да трепери от страх. (Нейната кожа!) А защо да не се обърне и към Бога? Все пак подобни чудеса не се случват всеки ден: да видиш как огън пада от небето и изгаря жертвата върху наводнения олтар! Разбирам, че това е логиката на нещата, очакванията на моя клиент. Типично за всички. Такива са и нашите очаквания. Ние искаме хубавите неща да нямат край и да живеем в първоначалната еуфория на успеха. Но не се случва така. 

Повече подробности за терапията на пророка чуйте в интервюто.