Когато мъжете изневеряват

Думата „изневяра“ е ужасно тежка. На български тя звучи като „предателство“ – предал си вярата на някой, който е вярвал в теб. Употребява се сто процента за отношенията съпруг-съпруга.

Отношението към изневярата

е претърпяло странна метаморфоза в мисленето на съвременния християнин. Векове наред тя е била грях и точка. Нарушение на една от Десетте Божи заповеди. В някои моменти от историята се е наказвала дори със смърт. Но порицанието на обществото винаги е било по-силно към неверните жени, отколкото към неверните мъже. Особено след масовото установяване на еволюционната теория като единствената „политически коректна“ обществена философия, мъжката изневяра сериозно се обявява за „естествена“ – мъжът бил полигамен „по естество“, а жената „моногамна“.

Колкото и да звучи несериозно подобно обяснение, дори в днешния „изравнен“ свят, сякаш продължава

оправдаването на мъжката изневяра.

Трайно са се утвърдили фрази като: „На пияна глава не се брои“, „Един път не се брои“, „Това беше само секс“, „Аз обичам само жена си, това беше случайно“… И парадоксът е, че наистина огромен брой от изневеряващите мъже НЕ искат да се развеждат със съпругите си, държат на тях, страдат, ако съпругите им поискат развод, но… продължават да изневеряват.

Правени са много проучвания на този феномен, включително сериозни университетски изследвания, които частично обясняват явлението. Например, много мъже споделят, че „търсят себе си“. Обикновено това търсене съвпада с кризата на средната възраст, когато мъжът почва да се страхува, че животът му се изплъзва, че е изпуснал най-хубавото, че заслужава повече, че си струва „да опита, преди да умре“, че „рутината го убива“. И се хвърлят в любовна авантюра, за да докажат нещо най-вече на себе си. Често те се завръщат разкаяни при половинките си и някои от тях никога повече не повтарят, но има и такива, които слагат кръст на дълги и щастливи бракове.

Нищо изненадващо, че друга набиваща се в очи причина е… егоизмът. Желанието „да имаш всичко“. Такива мъже никога не се отказват от семейството по своя воля. Напротив, ползват привилегиите на семейни мъже с пълни шепи – получават обгрижване, семеен уют, сигурност, деца. Но и не се отказват от малките си приключения, защото смятат, че заслужават нещо повече.

И други причини има, разбира се. Чуйте ги в предаването.