Майката и бабите на Исус Христос

Д-р Емил Гаджалов коментира родословието на Христос – втора част

Родословното дърво е CV-то на древността. Почтеното семейство и уважаваният род са добра препоръка. Който не разполага със свестни роднини, е подозрителен за другите. Удивително е, че когато Бог става човек, Той ни дава да надникнем в Неговото CV. Родословието на Матей и родословието на Лука се опитват да ни доближат до Исус, който идва от Аврам и Давид – колосите на еврейския народ, и от Адам – бащата на човешката раса, сина на Бога! Ето как и юдеите, и езичниците могат да припознаят Исус като своя кръв, като близък. 

Всеки човек от онова време ще ви каже, че списъкът на Матей е изключително странен. Защо? По стандарт родословията се записват по мъжка линия, а тук изненадващо се натъкваме на 5 жени, които правят компания на великите личности на Израел. В същото време Матей не включва майките на нацията Сара и Ревека. И още по-странно е, че тези момичета са замесени в най-скандалните истории на Библията. Да ги имаш черно на бяло не е препоръка за пред хора, които смятат себе си за избрани, а останалите за нечисти. Ето ги и тях: Тамар, Рахав, Рут, Витсавее и Мария! 

родословието на Матей

Малка женска галерия – 5 портрета

Ханаанката Тамар ражда близнаци от своя свекър, когото съблазнява по време на панаир (празници на плодородието). Така получава, каквото ѝ се пада по закон и обичай. Става въпрос за правото на вдовицата да има съпруг и деца, като се омъжи за своя девер. Юда я подлъгва: Чакай да порасне сина ми! Но той си знае, че няма да ѝ даде Шела. Накрая Тамар разбира, че тия обещания са прах в очите и решава да рискува. Тя застава на тогавашната магистрала – на пътя към Енаим, преоблечена като проститутка. Този дързък и комбинативен план дава резултат: раждат се Фарес и Зара. И така, Тамар става първата от споменатите баби на Христос. 

Ханаанката Рахав е проститутка по професия. Омъжва се за юдеин, след като сътрудничи на шпионска мисия при завладяването на град Ерихон. Всичко започва като шпионски сериал, който завършва с романтична драма: „Салмон роди Вооз от Рахав“ (Матей 1:5).

Моавката Рут е героиня на цяла книга. Тя губи своя съпруг евреин, а по-късно се омъжва за Вооз от Витлеем. Една нощ, докато богатият собственик пази реколтата си на терен, Рут се вмъква под завивката му. Легнал като ерген, той се събужда женен. И така, тази жизнена млада езичничка, ощетена от живота, не се поколебава да използва своята женственост, за да си уреди бъдещето. Ражда се Овид – дядото на цар Давид. 

Витсавее – красавица с езически корени  става жертва на сексуалния апетит на цар Давид. Омъжена за хет от царската охрана, единствената ѝ вина е, че е хубава жена. Една нощ Давид я вижда да се къпе и това е краят на нейната идилия с Урия. Съпругът е убит по поръчка на царя. Витсавее е бременна от Давид и ражда дете, което умира. Когато родословието ни съобщава, че на Давид се ражда Соломон, Матей уточнява, че майката е жената на Урия. Намек за прелюбодейството на царя. 

Мария от Назарете сгодена за мъж на име Йосиф. Един ден тя среща ангел, който я шокира с новината, че ще роди дете по феноменален начин. За нея това е всичко друго, но не и добра новина. По-скоро тя си дава сметка, че животът ѝ ще бъде съсипан, преди да е започнал. Мария е сгодена, но не е омъжена. Дори с Йосиф да побързат и да вдигнат сватба, хората ще разберат, че сметките не излизат и детето идва преждевременно. Какво да си мисли градчето? Или двойката е имала забранени отношения преди брака. Или ако Йосиф съобщи, че детето не е от него, има опасност Мария дори да бъде убита, съгласно еврейския закон, който се прилага в такива ситуации. Но вместо да се тревожи как ще се уреди въпросът, Мария дава съгласие: Ето Господната слугиня! Нека ми бъде, както си казал. 

Как гледаш на своето минало?

Да погледнем на тази малка женска галерия от друг ъгъл. Очевидно тези жени, които намират място в почетния списък на Исусовото родословие, са взети от маржа на обществото. Те не са най-доброто, което може да се извади от родословните линии на Христос. И това ни провокира да мислим върху един много важен въпрос: Как гледаме на своето минало? 

Всички имаме тайни, които бихме искали да не виждат бял свят. Снимки и видеа, които няма да постнем във Фейсбук. Но родословието на Матей ни разкрива, че когато отворим живота си за Бога, миналото е заличено. Господ ни прегръща със същата любов, с която приема Исус за Свой Син, който става един от нас и влиза в нашия свят чрез кръвта на хора като Тамар и Рахав.