Не позволявам на никого да обиди детето ми!

Всеки родител е имал неприятното преживяване

някой да обиди детето му.

И (почти) всеки реагира спонтанно. Защото няма нищо по-тежко от това да видиш детето си да страда.

От друга страна, хиляди учители се оплакват от отношението на родители, които отказват да приемат критика по адрес на децата си, дори са агресивни, обиждат и заплашват. Защото смятат, че децата им са съвършени и не могат да допуснат грешка.

Понякога случката може да е просто инцидент – някой прави забележка на детето ни в градския транспорт, на детската площадка, в магазина… А понякога може да е системно отношение – от страна на учител, треньор, съсед, роднина…

Трудно е да се запази спокойствие в такава ситуация. Особено, ако сме сигурни, че детето ни е невинно. И все пак, има правилен, има и неправилен начин да се реагира.

Какво да правим, ако някой обиди детето

Правило номер едно – най-важно е детето! Важно е то да се почувства закриляно и обичано от нас. Това не означава да ни види как влизаме в ръкопашен бой с нахалния непознат или крещим на учителката му. В никакъв случай. Но трябва да бъде прегърнато, да получи усмивка и окуражаване, да усети, че каквото и да е станало, ние сме на негова страна. В противен случай ще се почувства изоставено, объркано, уплашено.

Правило номер две – не реагирайте с агресия спрямо „виновника“. Проучете ситуацията. Възможно е детето ви наистина да е виновно. Няма да го подлагате на публичен линч, естествено, но можете да се извините на човека от негово име и да прекратите конфликта. А у дома, насаме, да обясните на детето си защо поведението му е било неприемливо. А дори детето ви да не е виновно, ако отвърнете на агресията с агресия, няма да постигнете нищо. По-добре бъдете спокойни, добронамерени, дори с чувство за хумор. Не е лесно, но си струва.

Правило номер три – използвайте неприятната ситуация, за да обясните на детето си (подходящо за възрастта му) правилата на социалното общуване; защо нещо не е добре нещо да се казва или прави, дори да не е лошо само по себе си; как трябва да зачитаме чувствата на другите, дори те да не са прави; че светът е несправедливо място и понякога за съжаление, ще си останем неразбрани; че вие ще го обичате винаги, безусловно, независимо как се е държало. Не забравяйте, че вашата реакция е урок за него, то се учи от вашия пример.

И още „хакове“ по темата чуйте в предаването.