Нещата от живота – женски тайни за двубрачието

Трима в един брак. И никой от тях не е искал да стане така. В семейството на мъжа всички са моногамни. И той е такъв. Влюбен само в едно момиче – от мига на първата им среща до нейната смърт. Тя също го обича. Обича го и нейната сестра, натрапена с измама в първата им брачна нощ. Брак по чужда сметка – за сметка на всички. И ако да си влюбен е живот в приказка, то бракът бързо те придвижва във времето след приказката.

Брак по сметка

Трудно се обслужват 2 жени с техните капризи. И на Яков не е лесно между чук и наковалня.
Лия, която е предана и лоялна по природа, никога няма да бъде обичана като Рахил. Да знаеш, че ще живееш до края на живота си с един човек, който не те обича, това е истински кошмар – обречена женска битка. На Бог дори му става мъчно, като вижда нещастието на младата жена. Как да я утеши? С благовещение – Лия чака първото си бебе!

Мисълта, че детето ще оправи отношенията е капан за неопитните. И тя на това се надява. Но 3 пъти ще се разочарова. Яков си остава отчужден. Лия му ражда синове, но не печели любов. Битката е загубена. Тогава? Защо да е нещастна цял живот?!

Лия стига до катарзис. С четвъртото си момче – Юда означава Прослава. Бог ме обича и това е достатъчно.

Лия успява да намери нов център на живота си и да се пренареди отвътре!
Браво, момиче! Това е интелигентен избор!

Брак по любов

Връзката на Рахил и Яков би трябвало да цъфти и връзва. Но не! Защото Рахил не връзва. Тя не може да забременее и това за нея е краят на семейното щастие. Какво разочарование за романтичните душички! Сестра Рахил крещи с пълно гърло, че една гола любов е доникъде.

На ръба на нервите, тя хвърля вината върху него. Защо не ѝ дава деца, когато е забременил половината свят. Лия и двете робини – нейната и на сестра ѝ. Даже овцете му близнят. Сякаш знае тайната на оплождането. Защо не се заеме с нея?

Красивата Рахил истерясва. И като гледаме какво се случва, лесно можем да я разберем. Семейството живее в затворен комплекс. И форумът на харанските мами набъбва. Само тя не се вписва. И никой не може да разбере колко е сама. Макар че е на нейна страна и все още я обича, Яков си има деца. Няма как да знае какво изпитва тя!

Нещата от живота – неслучилите се неща

Лия и Рахил се омъжват, след като влизат в разказа. Историята им започва с брак, но бързо завива покрай хепи-енда. Ако питате как я карат? – няма да го усуквам.
И двете са нещастни по своему. Едната иска любов, а другата деца – животът им тече в неслучилите се неща. В известен смисъл това е нашият живот. Това са нашите истории…

Бог е многодетен Баща

Обикновено ние одобряваме едни хора и не харесваме други. Мислим си, че и Бог прави така. Но Той ни събира заедно. Както в благословението за момичета Лия и Рахил са едно – те съграждат дома на Израил!

Какво е дом? – дух, характер и гени. И освен това – уют, приемане, подкрепа, топлина.
Едната живее в баланс, другата – е неспокойна. Но Бог разбира. Той не ги противопоставя. Не ги хвърля в състезание или в битка. Всяка има своята роля и своята сила.
Рахил е обаятелна, бързо печели сърцето на човека. Същата харизма има и Йосиф. Чарът на красивите хора. Но и повече – те са благородни. Тяхното присъствие обогатява другите.

Лия е верна, прощаваща, мъдра, интелигентна да се преосмисли и да продължи напред. Има силата да обича, когато я нараняват и пренебрегват – същото, което прави и благодатта.
Техните съдби стават част от историята.
Съдби, в които виждаме Божия пръст.

Накрая Яков се привързва към Лия – нейният женски реванш да лежат в общ гроб. За древния човек това има дълбок смисъл. И говори, че верността на Лия е възнаградена.

И мечтата на Рахил се сбъдва – да стане майка. Ражда Йосиф, който спасява рода във време на глада.

Лия също е пра-баба на Спасител – от племето на Юда идва Христос…