Осем начина да кажеш „обичам те“

Лесно или трудно е да кажеш „обичам те“? Понякога е много трудно, понякога много лесно. Понякога ни идва спонтанно, понякога репетираме с дни и все не ни са откъсва от устата.

Да продължим да казваме „обичам те“

Когато връзката е дълга, възниква друг проблем – как да продължим да си казваме „обичам те“. За да не стане като в онзи виц – „Не знам какво иска жената. На сватбата ѝ казах, че я обичам. Ако нещо се промени, ще я уведомя.“ В един дългогодишен брак сякаш става все по-трудно изричането на тази фраза. Струва ни се нелепо, не на място, пубертетско, неискрено… Макар да продължаваме истински да обичаме човека до себе си, макар любовта ни да се е засилила и задълбочила, изговарянето на тези думи понякога е проблем.

В други случаи е обратното – в старанието си да я употребяваме често и да казваме на половинката колко я обичаме, фразата се превръща в заместител на „добро утро“ и „чао“. Изпразва се от съдържание и съвсем не уверява другия в любовта ни. Както казват семейните терапевти, нужно е да се постараем, да бъдем изобретателни, ако искаме „обичам те“ да се чува достатъчно често и да звучи достатъчно истински.

осем обичам те

Начини да го кажем

Всъщност, има и други начини да кажем на някого, че го обичаме, освен с класически думи. Например:

  • да проявяваме интерес към това, което прави и казва. Изслушването е златен начин да накараме човека до себе си да се почувства обичан и значим.
  • да показваме благодарност. С годините започваме да приемаме за даденост грижите и доброто отношение. Но това, че откривате дрехите си чисти и изгладени в гардероба, не е дело на елфи, нито космическа случайност, а плод на труда на ръцете на вашата любима. Да, нормално е, тя го прави защото ви обича, но вие ѝ благодарете. Всеки път. От сърце.
  • да ценим приятелите му. Кой знае защо, често обявяваме война на живот и смърт на досегашните му приятели. Ревнуваме го от тях, смятаме, че му влияят зле. Дори да е истина, на него не му е приятно да се намира под „кръстосан огън“ и да се чуди на кого да угоди. Като приемате приятелите му и се държите мило с тях, въпреки че не ги одобрявате понякога, вие му казвате, че той е важен за вас и го обичате.