Слухове и фалшиви новини

Опозицията в лицето на Санавалат иска среща с Неемия извън Ерусалим, за да обсъдят положението. Подобна покана за диалог не бива да се отхвърля с лека ръка. В случая напрежението расте, защото Санавалат е прекалено настойчив. Разбира се това може да е покана за прекратяване на враждебните действия и нов етап на сътрудничество.

Но двете страни имат различни цели. Неемия работи за построяването на крепостната стена. А „тримата другари“ работят срещу това дело. Поканата за разговор е прикритие на заговор за убийство. Неемия отказва: Няма да сляза, имам голяма работа! Той заявява, че работата е важна, а не просто, че е много натоварена. За него Божията визия е тази „голяма работа“.

Слухове и фалшиви новини
Слухове и фалшиви новини

Отвореното писмо

Санавалат пише отворено писмо с клевети срещу Неемия в стил „Слух се носи“ и „Гисам казва“. Говори се, че бившият виночерпец бил назначил пророци, за да го провъзгласяват за цар. Ако подобни намеци стигнат до Суса, със сигурност ще събудят гнева на Артаксеркс. За да разсее слуховете, Неемия изпраща ответно отворено писмо до губернатора на Самария: „Няма такова нещо. Ти си го измисляш от себе си“.

Гледай си работата!

Когато Бог ни води, няма нужда да се ослушваме за слухове. Нека направим най-доброто, да бъдем тактични и любезни, но да стоим твърди на курса. Има недалновидни лидери, които зарязват важната работа, за да водят война с хейтърите. Но Неемия знае с кого си има работа. Вълкът мени само козината си. Затова той изпраща ответно писмо: Сам знаеш, че лъжеш. И продължава да държи Божията визия на фокус.

Лесно е да позволиш на личните нападки да те разконцентрират и да ти изядат времето и нервите. Затова Неемия е лидер от висока проба. Неговото его не е толкова голямо, че да се счете за по-голям от Божията работа. Той няма време да се занимава с машинациите на опозицията. Отговаря ясно и продължава да си гледа работата!