Петте езика на любовта (част 2)

Известният американски психолог, брачен консултант и писател Гари Чапман дефинира петте основни езика на любовта, на които всеки от нас говори – съзнателно или не. Понякога предпочитанието ни към някой от тях е подсъзнателно, вродено, друг път е резултат от влияния и възпитание. Ако искате да си припомните кои са тези езици на любовта, чуйте предишното ни предаване от поредицата.

Децата също имат свой език на любовта.

Още от най-ранна възраст те ни подсказват кой от тях разбират и на кой предпочитат да им говорим.

Ако например, имате дете, което много обича да се гушка – повече от останалите ви деца – значи най-вероятно неговият език на любовта е физическото докосване. Това означава, че трябва да му говорите на него целенасочено и редовно. Да, всички деца обичат да ги гушкат, но това дете разбира, че го обичате, чувства се защитено и прието, само ако му говорите на него повече, отколкото е обичайно.

Ако другото ви дете с дни разказва на приятели, гости и роднини за подаръка, който сте му направили – как е бил опакован и как сте го изненадали с него, значи неговият език на любовта са подаръците. Трябва да му говорите на него често, за да е сигурно, че го обичате. Изобщо не става въпрос за скъпи подаръци. Това може да бъде камъче, намерено на улицата, бележка, пъхната в учебниците му или хартиена лястовица. Важното е то да знае, че сте помислили специално за него.

Ако пък порасналото ви дете настоява вие да го завиете вечер, макар то прекрасно да умее да се завива само, вероятно

неговият език е делата на грижа.

То има нужда да се увери, че вие правите нещо за него. Следователно го обичате.

Дори вашият собствен език на любовта да не съвпада с този на детето ви, научете го старателно. Защото иначе рискувате да правите за него много неща, а изведнъж да бъдете горчиво изненадани, когато разберете, че то смята, че вие не го обичате. Не е трудно да разберете кой е неговият език. Не е трудно и да го научите. Вашата любов ще ви води.