Поезията е бунтовник! – Амир Ор в Джобен формат по радио 3:16

Амир Ор за бунта на поет

Амир Ор казва:
„Просто да бъдеш поет си е бунт. Всеки поет, дори най-незначителният, създава нова реалност. Гледате го, че седи и се взира в нищото, но той твори нова реалност. И след това я споделя с другите. Неговите творби придават достоверност на реалността, в която живеем, и извайват нашето „утре“, нови възможности. Затова режимите в миналото и дори сега винаги са наблюдавали поетите изкъсо, искали са да ги контролират какво пишат. И днес е така – какво искат властимащите? Да ходите на работа, да гледате малко сапунки, да играете на компютъра си, да гласувате на всеки четири години и да не мислите, да не чувствате. Докато писането и дори само четенето на поезия е бунт – ти мислиш и чувстваш сам“.

Амир Ор – гост на фестивала София: Поетики

Там се състоя премиерата на първата му книга на български „Езикът казва“ (художник Иво Рафаилов), превод Антония Апостолова и Роберт Леви. Но преди това, на сцената на FLUCA – австрийския културен павилион – той чете свои стихове на иврит за пловдивската публика. „Един поет с библиотечно мислене, който играе с културните пластове. Белязан да бъде поет на Словото“ – малък портрет на Амир Ор в поетичната реплика на писателя Недялко Славов.
Амир Ор - "Езикът казва"

Езикът казва

Езикът казва: Преди езика
бе език. Езикът е следи,
последвани от там.
Езикът казва: Слушай!
И се вслушваш ти: където
ехо
имаше.

Вземи мълчание и се опитай да мълчиш.
Вземи слова и се опитай да говориш;
отвъд езика рана е езикът,
светът от нея блика и изтича.
Езикът казва: Има, няма, има,
няма. Езикът казва: аз.
Езикът казва: Нека те говорим,
нека те докосваме. А ти ела, кажи,
че казал си.

Амир Ор е един от най-известните израелски поети, преведен на повече от 40 езика. Учил е философия и сравнителна религия в Еврейския университет в Йерусалим. Автор е на 11 стихосбирки на иврит, сред които „Сърце звяр“, „Пророчеството на лудия“ и „Плячка“ и „Криле“.
Амир Ор е носител на престижни поетични награди – Pleiades tribute „за значителен принос в световната поезия”, Fulbright – награда за писатели, наградата Bernstein и др. Той е един от основателите на Европейска асоциация на програмите по творческо писане (EACWP), на Международен кръг на поетите и на Световно движение за поезия (World Poetry Movement).