Притчата за блудния син

Пастор Георги Чакъров забива острие в модела на бащинството. Не пропускайте трогателно приложение на притчата за блудния син от първо лице! Но първо самата история.

Блудният син знае какво иска

Исус ни запознава с едно семейство от елита: баща с двама сина, за майката не се споменава нито дума. В богаташкия дом животът не тече гладко. Удобствата не покриват представите на по-малкия син за сладък живот. Той решава, че му е писнало и настоява за своя дял от наследството. Искането звучи шокиращо: „Тате, не мога да те чакам да умреш. Дай ми сега, каквото ми се пада!“. Бащата се съгласява и разделя имота между синовете си.

блудният син

Блудният син не знае какво да прави

Без да губи време младият мъж, вече в ролята на блудния син, обръща наследството в кеш и отпрашва за „далечна страна“ (Лука 15:13). Там нещата потръгват добре… Поне отначало. Но парите се стопяват без време. Един разгулен живот не предполага да си правиш сметката, нали? И за капак – настъпва тежка икономическа криза с „голям глад в онази страна” (стих 14). Какви обрати на съдбата: Нашият милионер изпада в лишение! До вчера по баровете, днес той не просто гладува, а живее като прасе!

Гладът е жесток. И нашият герой се опитва „да се насити с рошковите, от които ядат свинете“ (стих 16). Обаче супервайзорът не му позволява да ощетява прасетата. И отказва да му даде от техния обяд. Тогава идва кулминацията – безделникът идва на себе си! Той преглъща гордостта си и се връща у дома.

Блудният син се връща у дома

Бащата на блудния син е луд от щастие. Той го вижда, „когато е още далеч”. Хвърля се на врата му и не спира да го целува (стих 20). След това го облича в най-хубавата дреха, дава му семейния пръстен (аналог на кредитната карта или чековата книжка). А после тегли ножа на угоеното теле и организира пищно парти, за да сподели радостта с приятелите си. Парти, което включва оркестър на живо и храна на корем…

Оригиналната версия на Притчата за блудния син се намира в Лука, 15 глава. А това беше модерния прочит на Еди Кешишян.