Психология на нероденото дете

Пренатална психология? Как ви звучи това словосъчетание? Психология, изследваща психиката на детето преди неговото раждане… малко измислено и претенциозно, какво ще кажете?

Психология на нероденото

През последните години започна все повече да се говори усилено за „живота преди раждането“. От една страна, винаги сме го знаели – животът на майката по време на бременността влияе върху бъдещото развитие на детето. Нейните хранителни навици, настроения, чувства, болки се отразяват върху нероденото ѝ бебче. Но от друга страна, днес се говори не толкова за отраженията върху физическото здраве на детето, колкото върху неговата психика. Малко е прекалено да кажем, че ембрионът в майчината утроба има „съзнание“, но той наистина вижда, чува, усеща и дори се обучава на едно елементарно ниво.

нероденото бебе

Влияние на майката върху психологията на нероденото бебе

Например, навиците за сън на майката до голяма степен определят бъдещите навици за сън, както и спокойствието на детето след раждането. Още в четвъртия месец от бременността, когато околните дори още не забелязват, че жената е бременна, то вече има добре развити сетива за допир и вкус. Ако в околоплодните води попадне горчиво вещество като йод, да кажем, то прави гримаса. В петия месец детето вдига ръчички към ушите си, ако чуе силен шум. Започва да разпознава гласа на майка си и дори на баща си, стига той да му говори редовно. 

С две думи, скъпи бъдещи майки, важно е не просто да не пушите и пиете по време на бременността си, да се храните здравословно и да правите разходки, да слушате класическа музика и да четете хубави книги. Важно е да си давате сметка за психиката на нероденото си дете. Ако имате навика постоянно да се тревожите за нещо, ако давате воля на гнева си по незначителни поводи, ако имате лош сън или си мислите колко не навреме се появява това бебе в живота ви, рискувате да доведете на белия свят едно невротично същество, склонно към тревожност, депресия или агресия. Струва си да се замислим, нали?