Самсон – последният съдия на Израел

Интервю с д-р Емил Гаджалов

Какво мислите за супергероите? Не са ли хора за завиждане? Владеят свръхчовешки възможности и имат достъп до извънземна помощ. Лесно се справят с всяка криза, особено ако е глобална. Но… това не е цялата истина за тях. 

Библията има какво да ни каже по темата и не си губи времето да го увърта: 
въпреки свръхдарбите си и те са хора с проблеми. 
Вижте го Самсон – старозаветния Крали Марко! – още с раждането си свети като прожектор.
Ето и неговото шоу!

Предопределение и личен избор!
Подвизи и похождения! 
Секс, забавления и рутина!
Счупена вяра и възродена вярност!
Саможертва и изпълнена мисия!
Каква е истината за последния съдия на Израел?

Самсон е 12-тият съдия на Израел във време на анархия. Той раздава вътрешно правосъдие и освобождава народа от поробителите му – филистимците. 

Самсон – последният съдия

Малък портрет на Самсон

Дългокос, с атлетична фигура на екшън герой и заряда на кълбовидна мълния. Свръхсилен и роб на жените! Мъж на любовните страсти, купоните и кланетата, а в същото време цар на остроумията и ролевите игри. Познавате ли друг, който толкова да обича загадките? Самсон наивно и вироглаво търси женска топлина, докато кръвта тече по страниците ни биографията му. В крайна сметка успява да изтрепе толкова народ, че дори Холивуд няма въображение за подобен блокбастър

Самсон преди Самсон

Самсон е желано и чакано дете. Баща му се казва Маное, от племето Дан. Майка му е разумна и дисциплинирана жена. Двойката е бездетна до посещението на Божи ангел, който им казва, че ще имат син и той ще бъде човек с мисия. В този смисъл раждането на Самсон е едно чудо. Той е избран от Бога, още преди да се роди.Посветен е за назорей и като такъв се нарежда в избрана компания – Самуил, Йоан Кръстител и Исус. Има най-грижовните родители, които дават всичко от себе си, за да го подготвят за живота и специфичното му призвание. До тук – добре. Но се появяват момичетата и всичко се обърква.

В този смисъл Самсон е типичното дете на църквата в типичното тийнейджърство. Млад, силен и хормонално натъпкан, той харесва жените – няма джендър история тук. Знае всичко, но не е удовлетворен от ценностите на своята среда. Търси друго преживяване. Адреналин! Родителите му – най-свестните хора, съвестни и верни, очакват от сина си да следва своята легенда. Но той си е той. И както става ясно, Бог не отнема правото му да се самоопределя дори когато го е посочил и е възложил големи надежди на него!

Жените на Самсон

Силата и жените идват при Самсон по едно и също време. И се оказва, че второто от двете оръжия той не може да овладее. Потентността и импотентността засягат същността на личността – реализацията на човека. Тя събужда силни инстинкти – за оцеляване и възпроизвеждане. Кара те да тръпнеш, да се изразходваш… Но това е самоизмама. И ние виждаме един млад човек, който се утвърждава чрез своята сексуалност. Тя го дърпа напред. Нищо изключително, разбира се, така е при всички млади хора. Но Самсон просто е по-настоятелен. Не вижда, че това е капан. Този капан може да се прояви преди или след брака. Когато си изхабил чувствата си в предишни връзки, вече няма какво да дадеш. Или приемаш другия като част от веригата на забавлението. Тогава отговорността към този единствен ангажимент става твърде хлабава, а може дори и да липсва. Но това са опасностите на тийнейджърските забежки.

Далила със специален статут

И така, Самсон се вее с момичето от Тамнат, с проститутката от Газа и с Далила от долината Сорик – а там се вее и косата му. Всъщност силата му е поставена в зависимост от особената му роля в Божия план. Неговата „отделеност“ е облечена в назорейския статус, чийто етикет са косите му, недокосвани от бръснач от рождение. И тук тази свързаност се счупва, когато той доверява тайната на любовницата си. Точно на нея, на която няма никакви основания да вярва. Трагично е, че силата му се е стопила в страстта към една жена, която не го обича, но той е готов на всичко, за да лежи на скута ѝ. Страстната афера се превръща в лична драма – избраното агне заспива в скута на вълчицата, която вика бръснар да отреже плитките му… 

Рутината убива

Чудя се защо Самсон доверява тайната си на Далила. Толкова ли е тъп? Защо му е това високо IQ, което виждаме при гатанките? Нима не е разбрал, че не може да се вярва на изкусителката! Струва ми се, че той не е толкова заблуден, а по-скоро се мисли, за недосегаемРутината го води до самоизмама. Това, което се е случвало всеки път, да се отърси и да разкъса въжетата – сега не става. Лесните неща стават невъзможни. Рутината го погубва.
Но това не е краят!