Ранен пубертет – норма или аномалия?

Лекари ендокринолози, педагози и детски психолози наблюдават и описват интересно явление –

пубертетът при децата настъпва все по-рано.

Тоест, децата ни стават полово зрели на все по-ранна възраст. Но едновременно с това не стават психически или социално зрели. Получава се парадокс на деца в тела на възрастни. Това води след семе си непредвидими последствия, които тепърва предстои да се изучават.

През XIX век средната възраст, на която момичетата получават първата си менструация, е 16 години, през 80-те години на миналия век е 13 години, а днес има тенденция тази възраст да падне дори под 10 години. Това означава едно физическо навлизане в света на възрастните, когато мозъкът, нервната система, социалните умения и психическата издържливост все още не са подготвени за това. Следва ранен сексуален опит и ранно изхабяване.

Кои са причините за това? Разбира се, още много изследвания са нужни, за да се стигне до окончателен отговор, но някои неща вече се изясняват. Например, факторът наднормено тегло – според едно китайско изследване, 40% от момчетата и 30% от момичетата с наднормено тегло са влезли в пубертета по-рано. А защо децата са с наднормено тегло – това е друга голяма тема, която сме разисквали неведнъж в нашите предавания.

Друга основна причина за ранния пубертет е стресът.

Ясно доказателство е фактът, че в Италия, например, броят на пациентите с преждевременен пубертет в ендокринологичните клиники скача с над сто процента след началото на КОВИД пандемията. И това няма връзка нито с вируса, нито с ваксините срещу него, а с преживения стрес от локдауни, принудително онлайн обучение, болест или смърт на член на семейството и така нататък. Макар да живеят в относително спокойно и охолно време, и да са целенасочено пазени от стрес, днешните деца са силно стресирани. Първо, защото не са обучени да издържат на стрес, и второ, защото са в плен на технологиите.

Да, доказано вредно е влиянието на електронните устройства върху детския мозък, а оттам и върху целия организъм. Едно от най-опасните им оръжия е лишаването от сън. Децата масово недоспиват, за да играят игри и да следят социалните мрежи. Това се отразява пагубно на ендокринната им система. Наред с това увеличават похапването, оттам – теглото, а оттам отново се връщаме към първата причина.

И други причини за ранния пубертет има – пластмасите, пестицидите, хормоните в храната… някои от тях можем да избегнем, други не. Колкото по-късно децата ни се простят с детството си, толкова по-здрави и устойчиви ще бъдат. Струва си да се поинтересуваме и да направим нещо.