Тази ужасна дума „развод“

Темата за развода реално няма място сред семейните теми. Защото „развод“ означава край на семейството, липса на семейство. Но реалният живот е по-сложен. Често разводът означава начало на ново семейство. Или разпадналото се семейство продължава да съществува като две отделни самостоятелни единици, които също са вид „семейство“, и освен това са принудени да поддържат някакви взаимоотношения.

Повечето семейни терапевти се фокусират изцяло върху

избягване на развода

и съветват пациентите си да прибегнат до него наистина само в много, много краен случай. И рядко продължават да работят с тях след развода. А те имат нужда, особено ако бракът е създал деца. Обикновено те са най-травмирани и на тях най-трудно се обяснява. В зависимост от възрастта и темперамента си, те могат да реагират доста зле – с болест, депресия, асоциално поведение, бунт, затваряне в себе си.

Два практични съвета към наскоро разведени родители – първо, колкото и да е болезнено, направете рекапитулация на преживяното. Запишете си ако трябва всички важни изводи, до които ви е довела болката. Бъдете честни към себе си, отбележете и собствения си принос към общия провал. И вземете практични решения относно бъдещите си връзки – какво ДА правите и какво да НЕ правите в бъдеще. Горчивата статистика показва, че първият развод често е последван от втори – тоест, човек не се е поучил от грешките си и ги допуска втори път. Понякога дори и трети.

Задача номер едно след развод

И второ, като най-важна и приоритетна задача си поставете да се погрижите за психиката на детето (децата) си. Често, под въздействието на болката от собствените рани, майката и бащата не си дават сметка за болката от раните на детето. За които то няма абсолютно никаква вина. Понякога те го използват като оръжие, като разменна монета във войната помежду си; или напълно забравят за него и не се грижат да омекотят удара; или започват да изискват от него зряло отношение като на възрастен, използват го като „изповедник“ и споделят с него проблеми, които то не може да реши; или пък го карат да се чувства виновно.

И най-вече, не забравяйте, че повечето разводи могат не просто да се избегнат, но и животът да продължи щастливо. Достатъчно е малко смирение, стъпка назад от егоизма и любов в сърцето. А кои фрази, изречени от млади татковци, най-често събуждат мисълта за развод у младите майки – чуйте в предаването.