Внимателно със снимките на деца във фейсбук!

Ако нещо го няма в Гугъл, значи то не съществува. Ако събитие не е отразено във Фейсбук, значи не се е случило. Ако не сме те виждали в Инстаграм, значи те няма.

Днес социалните медии са почти всичко за почти всички. Отдавна никой не изпраща хартиени картички на приятелите си за рождените им дни. Интернет предлага услужливо хиляди варианти. Пък и ако изпратите обикновена картичка, ще я види само получателят ѝ. Ако намерите нова любов или се разделите със старата, правилният начин да го съобщите на света е вашият статус във фейсбук, разбира се.

Децата са във фейсбук още от раждането си

Естествено, този нов стил на комуникиране се пренесе и върху децата. Родило се е бебе? Целият свят може да го види още от родилния дом. Детето ви е проходило? Покажете го на всички. Дори понякога най-активните горди автори на постове с бебешки и детски снимки в Интернет са бабите и дядовците, а не родителите. Особено, ако сладките внучета живеят на другия край на света.

Но както във всяка друга област, и тук появата на Интернет създаде и нови норми, несъществували само допреди двайсет години. Големият проблем на Интернет е, че не забравя. Всяка публикувана дума, всяка снимка остават някъде из необятните сървъри. Дори онези, които по-късно сте изтрили. И имат неприятното качество да изскачат в неподходящ момент. За много работодатели вече е част от рутината да проверяват профилите в социалните мрежи на кандидатите за работа или да пускат техните имена и снимки в търсачките. Тогава необмислено публикувани неща могат да нанесат голяма вреда.

Внимавайте с фейсбук!

С децата проблемите са общо взето, два. Първо, понякога увлечени от това колко „сладко“ е детето им, много родители публикуват снимки, от които то самото би се срамувало. Никой не иска бъдещият му работодател или бъдещото му гадже да види негова снимка като ревящо бебе с пълен памперс. И второ, никога не бива да забравяме, че в Интернет пространството неспирно бродят хора с нечисти намерения. Много от педофилските мрежи набират жертвите си, именно разглеждайки снимки на сладки дечица.

С две думи, внимателно със снимките на децата ви в мрежата!