Боряна Савова – красивият сценарий на живота

Тя е умна, без да се напряга, за да го постига. С чувствителност на артист и външност на звезда от френското кино. Рационална и авантюристична, тиха и рискова, любопитна и наивна. С чувство за хумор и чувство за мяра. С вечно активирано усещане за мисия и романтично отношение към идеалите. Дете на промяната, което се учи да се променя. И го прави дори когато преходът не минава гладко.

Рядко на екскурзия, предимно по работа – Боряна не брои страните, в които е била. Родена е в Пловдив. Живее в Шалекс – малко градче на френско-швейцарската граница.
От малка е хиперактивна към знанието. Записва се на всеки възможен кръжок – от стрелба до дърворезба. Работила е в областта на екологията и здравеопазването по проекти или в колаборация със СЗО и ООН.

Любовта е среща с пилот и хубава музика

Боряна живее в Женева, когато любовта я намира. Той е в същия квартал, но едва ли биха се срещнали. Запознават се в Интернет – по онова време не така популярно място за запознанства. Започват разговор в някаква чат стая. Тя обича летенето, а той е пилот. Затова го кани на разговор. Той се отзовава. Но сякаш на него му става по-интересно, отколкото на нея. Тя не бърза за нова среща и се разпилява по други неща. И точно когато работата я изпраща към Пакистан, той се обажда, за да я покани на музикално събитие. В крайна сметка успява да я спечели с музика. Тя отказва ангажимента и остава. Заради него!

Дани и домашното образование – предимства и страхове

Когато се ражда детето, Боряна оставя проектите и се заема с най-важния Проект. Твърде много пътуване и ангажименти заплашват да я отделят от Дани. Помага ѝ нейната майка. На две и половина го дава на градина. После го записва в училище от типа Монтесори. Избира го според своите ценности: много креативност и свобода, малко контрол, но социализиране в общност и организация. Според нея е идеалното място, но не и според Дани. Той е готов на всичко, за да бъдат заедно. Дори да ходи по цял ден на работа с мама. Тя се опитва да упорства и да го отдели – все пак е на 4 години! Обаче после решава да се вслуша в молбите му. Двамата пробват идеята за домашно образование. Той е щастлив и учи бързо, а мама се отдава напълно на това общуване. За нея то става дори терапевтично.

Разбира се, страховете постоянно се теглят на везните: Дали Дани ще се справя? Дали няма да бъде прекалено изнежен? У дома го възпитават в ненасилствено общуване, а светът не работи по този начин.
– Дори да ходи на училище, не е сигурно, че ще знае какво да прави. Някои ситуации са прекалено шокиращи, дори за мен. Може би съм се социализирала, но не достатъчно, за да знам как зряло и правилно да отговоря на крайните неща. А тези прояви в училище зачестяват. И дори в църквата. Останах потресена, когато едно малко детенце се хвърли към сина ми и го удряше в корема. А той стаеше и плачеше, без дори да отстъпи назад. Лесно е да те набият, когато си интернализирал идеята за ненасилие. Тогава си казах: Ето до какво води домашното образование!
После му обясних, че има видове самозащита и те не само че са позволени, а са задължителни за употреба.

Опасности и невероятности

Боряна е била на много опасни места. Когато отива в Нигерия, за да предложат политики за спасяването на децата, които умират от малария, офисът на СЗО е взривен. Опасно е, не може да излизаш и да се движиш свободно. Ползват се само проверени таксита. И един американец я вразумява, когато тя решава да се разходи до мястото на събитието, понеже е наблизо. В Йоханесбург отива да слуша музика в квартал, където са предупредени да не стъпват. Но за Боби опасните места са били безопасни. А безопасните, опасни. Например с нейна приятелка са нападнати в Женева – точно там, където си мислиш, че няма как да ти се случи подобно нещо.

Но Боряна отдавна е на ти с опасностите. Дори ги предизвиква. Като тийнейджър, обича да пътува на стоп. Защото парите не са много и понеже среща интересни хора. Сега го нарича лудост, но по онова време е било навик.
И веднъж попада в истинска опасност. На черен път, в покрайнините на града, става тъмно и никаква кола не се задава. Сякаш никога няма да се измъкне от това злокобно място…
Но се случва невероятното.
Една Добра Сила, която се появява точна навреме, за да я спаси.
И един приятел, който се е изгубил, за да я намери…