Второ дете? Ще видим…

Второ дете?

Колко деца да имаме? Това е въпрос, който неминуемо си задава всяко ново семейство. Някога той изобщо не се е задавал – ще имаме толкова деца, колкото даде Господ. Не е наша работа да решаваме. Колкото повече, толкова по-добре; толкова по-сигурно е бъдещето на семейството. В наши дни мисленето коренно се е променило. Много двойки се отказват дори от едно дете, осъзнавайки, че не могат да се грижат качествено за него. Качество, за което на нашите прадеди изобщо не им е идвало наум. Днес се счита за безотговорно да създадеш дете, на което не можеш да осигуриш храна, покрив, дрехи, образование, развлечения. Образованите родители рядко се решават на повече от едно дете. Преценяват, че е по-добре да създадат един човек, който да има качествен живот.

Разбира се, рядко се срещат семейства, които не искат да имат поне едно дете. Мисълта за собствено продължение, за „осмисляне“ на връзката е много силна и е достатъчен мотив за създаването на дете.

Но второ дете… или дори трето…

Тук думата си казва и егоизмът, естествено. Вкусът към комфорта и удобствата. Дори заможни родители, които могат да дадат качествен живот на повече деца не желаят да си го „причиняват“ – т.е. умишлено да живеят в хаос, недоспиване и стрес; да се лишават от луксозни почивки и социален живот.

Спорът колко деца да имаме (или по-скоро, дали да имаме поне второ) може да продължава до безкрайност. Аргументи и в двете посоки има. Привържениците на второто дете в семейството изтъкват многобройните предимства за психиката и развитието на децата – когато има братя и сестри, едно дете от най-ранна възраст се научава да разрешава конфликти, да дели с някого, да споделя с някого, да показва любовта си, да защитава някого и да се чувства защитено от някого. Противниците на второто дете в семейството също изтъкват предимствата на своята позиция – родителите трябва да имат достатъчно време за себе си, за да поддържат любовта си (за детето е по-добре да има двама обичащи се родители, отколкото непременно брат или сестра); детето трябва да получи добър старт (образование, курсове, развиване на талантите си); детето може да се научи да дели и да бъде емпат и без да има непременно братя и сестри, всичко е въпрос на възпитание; бременността и раждането са по-голямо изпитание за едни жени, отколкото за други и всяка сама трябва да си прецени дали може да се подложи още веднъж на същото; това е личен въпрос и не бива да се обсъжда публично, защото жени, които не могат да имат дори едно дете, се чувстват наранени…

И така нататък, и така нататък… Повече за и против второто дете чуйте в предаването.