Албански легенди: Сбъднатите мечти на Майка Меропи

Интервю с Гентиан Томолари, албански пастор – първа част

Глад за Бога

Наричахме я Майка Меропи. Тя беше първата, която се кръсти в адвентната църква. Беше през април 1992 година.

Меропи имаше три мечти. Да върне на Бога десятъка, който събираше от 45 години. Да се кръсти. И да има адвентна църква в столицата Тирана.

В зората на демокрацията пастор Дейвид Къри от Австралия направил евангелизация в Албания. Майка Меропи отишла на събитието и се изумила:
– Адвентист ли си? Чакам те 45 години. Ела да ме посетиш.

Когато се срещнали, тя му разказала за трите си мечти. И му предала събраните пари: Това е моят десятък – 550 долара! По онова време с тях можеше да си купиш един апартамент.
И Майка Меропи казала:
– Искам да се кръстя.
А Дейвид ѝ отвърнал:
Разбира се! Ти ще бъдеш първата!
Имам още една мечта. Искам църква в Тирана!
Преди да умре Бог изпълни мечтите ѝ.
Майка Меропи се кръсти на 87 години и почина на 96 години. И аз имах привилегията да бъда неин пастор – разказва Генти.

Вдъхновена от един мъченик

Каква е предисторията на този библейски сюжет от близкото минало?

Майка Меропи става адвентистка, заради един албанец от Америка. Даниел Луис завършва Харвард и там става адвентист. През 1937 година се прибира в Албания, решен да споделя вярата си. Той не бил пастор, но аптекар. На по-леките случаи казвал: Нямаш нужда от лекарства, имаш нужда от Бога. Нека се помолим. И така зад аптеката отворил стаичка за библейска група. И там се озовала Майка Меропи.

След втората световна война Даниел се оженил за италианка. Двамата се върнали в Албания, за да продължат мисията на Даниел. Но понеже бил американски албанец, комунистите го набедили за шпионин. А отгоре на всичко и жена му била италианка. Значи, 100 % шпионка. Даниел се опитал да напусне страната, но го хванали на границата и го хвърлили в затвора.

Даниел там е бил измъчван. Бил е изтезаван е, за да отрече, че има Бог. Пребиван е до смърт, защото не пожелал да наруши Божията заповед за почивката. И една вечер издъхнал след побоя.

Майка Меропи и другите съмишленици си казали: Даниел Луис не е умрял за нищо!
Те решили да пазят вярата.

Плодовете на вярата

Майка Меропи има двама сина и една дъщеря. Единият ѝ син е известен албански режисьор, а другият е академик по албанска литература. Нейните деца и внуци вярват в Бога.

Генти истински се вълнува, докато се връща към началото на своя път: Така започнахме в Албания – с малки групи и с мъченици. Да кръстя един човек за мен е привилегия. Защото Даниел Луис не е видял нито едно кръщение. Той е направил само една малка група за изучаване на Библията. Вярвам, че в небето ще бъде изненадан да види там албанци. В Албания кръщаваме на година от 2 до 5 души. Но те са ни много скъпи, защото имаме мъченици, които са загинали, за да бъдем Библията при нас.