За ползите от четенето на книжки

„Малките деца, чиито родители им четат по пет приказки на ден, отиват в детската градина с близо милион и половина повече думи в речника си, в сравнение с онези деца, чиито родители не им четат изобщо“ – твърди Джесика Логан, специалист по ранно детско развитие.

четенето на книжки

Един на нула за книжките

Звучи направо невъзможно. Но под „думи“ специалистите разбират не просто думите от речника, но и всичките им възможни форми в граматиката. Представете си, например, един глагол – във всяко глаголно време той има по шест форми за различните лица и числа. И като вземете предвид, че в българския има поне 12 активно използвани глаголни времена, една дума изведнъж се превръща в цели 72 думи! И децата, на които родителите четат редовно на глас, боравят с един милион повече такива думи и техни форми, в сравнение с останалите деца. И то – забележете! – още преди те да са тръгнали на детска градина!

Днес много родители разчитат на технологиите да ги отменят в “досадното” задължение да четат приказки. Пускат на децата запис и готово. Дори още по-добре – филмче! Само че, специалистите са категорични – детската памет се активизира само при жив човешки глас и присъствие. Може записът да е направен от професионални актьори, които ще разкажат приказката много по-добре от вас; може да има хубава музика и специални ефекти. Но мозъкът на вашето дете няма да регистрира това преживяване и няма да активизира дейността по запаметяване така, както ще го направи, ако вие му четете приказката в креватчето. 

Отделен въпрос е, че ако му пуснете анимация за Спящата красавица, то ще свърже образите от приказката завинаги с нарисуваните герои на екрана. А ако му прочетете приказката, ще активизирате неговото въображение и то ще си представя героите по различни начини. 

Същото важи и за християнските книжки

За родителите християни е изключително важно да запознаят децата си още от малки с библейските истории и герои. Така те се превръщат в естествена част от техния мисловен свят; за тях те ще бъдат съвсем реални и естествени. 

С други думи, четете на децата си! Четете им много! Ползите от това се базброй, а вреди няма. Жертвайте по един час на ден, за да го прекарате с книжка в ръка и с детето в скута си. Това ще бъде най-добре инвестираният час от денонощието ви. И ще създаде прекрасни спомени – както за вас, така и за вашето дете.