Живот назаем

Историята на един богат глупак
по мотиви на Лука 12:13-21

Сцена: Да поправим несправедливостта

Всичко започва с най-обикновена случка. Семеен спор за наследство. Колко познато! Някакъв човек от навалицата се чувства онеправдан и се опитва да привлече Исус на своя страна. Решението вече е в сила и въпросът не е в арбитража. Идеята на молителя не е да търси медиатор, а да използва Исус, за да получи каквото иска.

Ето брат ми ме онеправда. Господи, искам справедливост!
Но вместо само да откаже да се замесва, при това в решен вече случай, Исус хваща натясно молителя: Господине, кой ви излъга, че ще се занимавам с това?

Изясняване на отношенията

Този мъж просто си търси правата. С какво толкова дразни Исус?
Очевидно ощетеният иска отношенията с брат му да приключат напълно, след като получи своята порция от наследството. Но Исус не е разколник. Той е помирител. И здраво порицава вносителя на петицията. Би било добре той да бъде загрижен за друго наследство, което ще му донесе много по-голяма загуба, ако бъде загърбено. Това внушение идва през историята, която Исус разказва непосредствено след тези реплики:

„И им каза притча: Нивите на един богаташ родиха много плод. Той размишляваше в себе си…“

Апликация: Бизнес, благословения и проблеми

Понякога проблемите в бизнеса идват от благословенията. Какво да правя с пълната чаша, която се излива върху мен? Складовете ми не могат да я поберат. Но добрият живот не е в това да имаш много. Защото, докато преследваш богатството, не можеш да му се радваш. Тепърва ще строиш, ще се разширяваш и чак един ден ще му отпуснеш края.
И тук Исус говори в прав текст:
Ако мислиш, че добрият живот ще те подсигури за вечни времена, значи си глупак.