Буен Камино! – интервю с Тихомир Иванов

Чух, че колега на моя приятелка бил написал книга. Той има фундаменталното предимство на младостта. Образован е – учи психология и е завършил журналистика. Знае две и двеста! Минал е през мелницата на телевизионния шоубизнес. Издал е книга – „Камино: пътят на завръщането“. А освен това, е продавал мотики в Чирпан, докато е писал своя пътепис и душепис.

Буен Камино! - интервю с Тихомир Иванов

Пътят е място на срещи

Тихомир Иванов, или просто Тишо, има собствен микс от вярвания и може би затова ме оставя с впечатление за флуктуации в убежденията. Той е готов да ги разлиства и да ги променя, но паралелно с това остава дефинитивно чувствителен към личността на другия и респектиран от уникалността на всеки човек. Освен това, Тишо знае много, но иска да научи повече. И е готов да плати цената. Минал през различни житейски тренажори, той е разбрал, че всяко нещо може да бъде едно поклонническо пътуване. Просто Камино в различни емоционални и рационални маршрути.

Библейското „Камино“

Тишо сключва бартер с пътя, за да намери себе си (по думите на Дарина Цветкова, неговия редактор). Но там усеща и друго присъствие. Както обикновено, Бог се оказва по-близо, отколкото поклонникът предполага.

Но нима е чудно? Библията, бестселърът на всички времена, също разказва една история за пътуване и завет между пътниците и Пътя. Библейското „Камино“ се нарича Изход – това е един поход към свободата, който изгражда културата и психиката на човека, освободен от робството и неговите стереотипи. Пътуване, което възстановява нарушената връзка с Твореца, с другите и със самите нас. А както знаем, колкото пътят е по-труден, толкова по-големи са уроците на пътуването…

Пътуването след края на пътя

Камино продължава и след края на Камино – споделя Тишо. Но остава една носталгия към пътя. Разбира се, Камино е ежедневно предложение и предизвикателство. Това е самият живот. Но трябва да останем будни, за да пазим пътя от трънчетата, заличаващи границата, която сме предизвикани да прехвърлим и да се протегнем отвъд – към нещо по-голямо от самите нас. Да, Тишо е прав, Камино продължава…

Аудио представяне от автора – „Камино: пътят на завръщането“.

„Камино: пътят на завръщането“ – е документален разказ за пътя Камино, но и пътуване към самия себе си. Един пътепис и един душепис, който създава нови маршрути при срещата с читателя.