Любовта е за глупаци? – летален край и възкресение

Интервю с Иван Мирчев – личен и бизнес коуч

Първото изречение на Ана Каренина е крилата фраза: Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему. Но аз не съм съгласен с Толстой. За мен е вярно обратното. Има една причина за общото нещастие – нарушеният баланс между позитивните и негативните взаимодействия. Според Джон Готман, той трябва да бъде 5:1 – Какво означава това? Например, мъжът е обидил жената. И за да се извини, решава да й купи нещо. Не така! Трябва да й купи 5 неща. 

Любовта като заболяване има 2 изхода – един благоприятен и един неблагоприятен – летален изход. Когато не ти отговаря на чувствата, трябва да разлюбиш човека. Какво правиш? Чакаш да дойде правилният! Това е! Пламена

краят на любовта

Кое тласка връзката надолу по спиралата на негативизма?

  • осъждане и критикуване
  • презрение и язвителност
  • отбранителност и затваряне в себе си

Има двойки, които живеят 20 години заедно и изведнъж се разделят. Коя е причината?

Краят на любовта идва, когато възхищението липсва. До такава степен си пренаписал историята на вашата любов, че хубавите моменти липсват. Или ако се сещаш за тях, си казваш: Били сме глупави! Вече не виждаш любовта като история, а като хаос. Паметта се преструктурира и споменът се променя. Няма наратив. Филмът се е повредил.

Щастливите двойки се обръщат назад и виждат кризите, като възможности да израснат. Те свързват и хубавите, и лошите неща в един цялостен разказ. При двойката пред разпад хубавите неща изчезват от полезрението, а лошите не са част от един план, но част от хаоса. 

Профилактика за влюбчиви? Да си седят вкъщи! Заключени! Стефка

Има ли възкресение за любовта?

Казваме, че любовта е нежно цвете, но тя е и жилав плевел. Връзката може да се възкреси, ако има подходящи условия.

  • Първо, осъзнаване. Как стигнахме дотук?
  • Второ, събуждане на възхищението и привързаността.
  • Трето, неотбранително общуване.
  • И четвърто, утвърждаване на другия.

Това са спасителните мерки. От тук нататък трябва да се извърви дълъг път. Но да не забравяме, че човек получава толкова, колкото е готов да вложи в любовта.

Лечението на любовта? Нова любов, за да забравиш старата. Силвия