Любовта е за глупаци? – романтично презареждане

Интервю с Иван Мирчев – личен и бизнес коуч.

Има един човек специално за теб. След като го намериш, всичко се нарежда само. Това е най-големият мит на романтичната любов. Сега ще стане ясно защо е така.

Модерната култура на любовта е по-бедна от древната. Например елините имат различни понятия за любовта. Днес цялото разбиране се събира в едно – Ерос те пробожда с отровната стрела и ти си поразен от страстната любов, сексуалното привличане и шеметното опиянение. Казваш си: Ето, това е любовта! 

Добре. Но има хора, които са изпитали страстна любов. После срещат някой свестен човек, обаче я няма тръпката. Липсва бурното преживяване. И те се питат: Възможно ли е това да е любовта на живота ми?

Не може всичко да е цветя и рози и хубави емоции. За да профилактираме любовта, трябва да вкараме скарване, кавга, ревност – според самата двойка. Някак по-миличко ти е след скандал. Ренета

романтичната любов

Любовта прагма

Какво представлява зрялата любов? Тя се доближава до древното разбиране за любовта прагма. Това е връзка, в която влагаш усилия, правиш компромиси, опитваш се да разбереш другия и му позволяваш да те опознае. Наричат я още любов-привързаност. В нея също има тръпка и привличане. Но те не са резултат от спонтанно преживяване, а идват от усилията и времето, които си вложил в другия. Отделя се окситоцин – хормонът на гушкането, който носи трайно удоволствие. Това е любовта, която се изгражда.

А къде отива романтиката?

Има разлика между романтичната любов и романтиката в любовта. Киното е допринесло много за тази идея: намираш единствения, който тотално преобръща живота ти. Тръпка, залез, звезди. Разхождате се за ръка по плажа, вечеряте на свещи. Разбира се, това е романтично. Двойката може да си създава такива моменти. Но трайната романтика в любовта се създава. И това, което най-силно работи за нея, са няколко неща. Според Джон Готман, две от тях са дълбокото опознаване на другия и ежедневните оферти за внимание.

Любовни карти

Първото нещо, това е създаване на любовна карта за любимия човек. Гугъл стрийт за душата на другия. Минаваш, навлизаш, снимаш, разбираш, описваш и си правиш подробна карта. Това е безкрайно приключение. Често не знаем какво стои отвъд видимото. Може да имаш дълга връзка, но тя да не е особено задълбочена. Всеки е необятен свят. Особено жените. Мъжът може да се изгуби в това приключение. Душевността на жената е като джунглата на Амазонка. Тя е необятна, не можеш да я извървиш, да я опознаеш. Непрекъснато се натъкваш на новости – нови видове и дори племена, които не са имали допир с цивилизацията.

Мъжът е по-простичко устроен. Той е като Борисовата градина в Пловдив. И тя е просторна, има дървета, храсти и цветенца. Така че задачата на жената е по-лесна.

Профилактика на любовта няма и не трябва да има! Защото светът ще стане много нещастен, ако нямаше любов. Мария 

Оферти за внимание

Отговарянето на ежедневните заявки за внимание са второто нещо, което силно подхранва романтиката. Имам нужда от теб, имам нужда от твоето внимание – това са вид оферти за помощ, за близост… Когато ги пренебрегваме, усещането за романтика намалява. Затова трябва да се научим да ги чуваме и да отговаряме положително. И ако сме добри в това, може да компенсираме дори вечеря на свещи в 5-звездно бунгало във Френска Полинезия. Но романтичните геройства не могат да компенсират отхвърлените заявки.

Ето че романтиката може да ви излезе евтино. Ако не вярвате, опитайте. Това поне е безплатно.

Не бих предписала медикаменти за предпазване от влюбване. Предпочитам човек да се впусне, пък каквото се получи. Станка