Образовай се и не бъди мързелив!

Любица Блажевска е на 22 години. Преди шест години заминава със семейството си за Обединеното кралство. Там учи компютърни мрежи в колеж. Тази година завършва право. Работила е като правен съветник, а сега е преводач за полицията. И въпреки натоварената си програма, продължава да бъде ентусиазиран доброволец.

Да бъдеш доброволец

Образовай се и не бъди мързелив!

Тя е умна, целеустремена и с чувство за хумор. Голяма спасителка за всеки, изпаднал в беда. Носи лекота в общуването и иска да зарадва близки и приятели, а по възможност – всички хора. (Затова трудно можеш да я спреш, когато избира подаръци!) Обича предизвикателствата и е свръхзаета. Учи за адвокат и харесва правото, което защитава малкия човек.

На ново място – нов живот!

Любица напуска България като тийнейджър и заминава със семейството си за Великобритания. В началото това не е нейната мечта: „Приземяването беше страшно“. Избира си колеж, но понеже пристига късно, отказват да я запишат. Нещата потръгват след двуминутен разговор и молитва. Първо учи език и математика, а след това бизнес и IT.

 • в колежа
  „В колежа се научих да се справям сама. Но Господ ми отваряше всички врати. Срещаше ме с хора, които си заслужават, и ме пазеше от тези, които не си заслужават.
 • приятелите
  Любица бързо се сприятелява – с англичани, поляци и българи. Но дори със сънародниците си говорят на английски. За да научиш езика – трябва да го говориш. Това е естественият начин да се впишеш. Другият е да бъдеш доброволец.
 • доброволческата дейност
  „Да бъдеш доброволец в Англия е не просто задължително, това е практика. Аз съм доброволец в една правителствена организация, която дава безплатна правна помощ. Покрай другата ми работа – преводач в полицията – срещнах много българи, които се нуждаеха от такава помощ. Учих допълнително, за да бъда полезна.“
 • успехът
  „В Англия да имаш лятна работа, да работиш, докато учиш – всичко това се вижда. Мързелът не е на почит. Ако си мързелив, колкото и да си образован, никой няма да те наеме. Трябва да си инициативен, работлив и да си обичаш работата.“ И ако си доброволец, това ти дава предимство.