Органайзер: ефект на тетриса

Дейностите, които вършим, имат силата да променят мислите ти. Колкото повече време харчиш за нещо, толкова повече то засяга начина, по който виждаш света.

Какво означава?

Ефектът на тетриса носи името на известната видео игра, където целта е да се съберат различни фигури, така че да няма празнина или пространство между тях. Това е една от най-пристрастяващите видеоигри на всички времена; хора от различни възрасти са прекарали стотици часове с нея. Ефектът на тетриса е психически феномен, който показва обема на работата на ума. Освен това говори за някои видове памет, за вниманието и за обработката на информация.

Как влияе?

В едно изследване участниците играли на тетрис в продължение на три дни. Дълго време след това те не преставали да забелязват фигури от играта в реалния живот. Този ефект се нарича когнитивна следа. Играта на тетрис, когато е продължително време, създава нови невронни връзки в мозъка на участниците и това повлиява върху тяхното възприятие на света.

Заложници на негатива

Всички ние изпитваме влиянието на този ефект и той се наблюдава по-отчетливо при хора, които постоянно са раздразнителни и недоволни от нещо. Парадоксално, но те не се насилват да бъдат такива. Просто техният ум е много добре обучен да вижда негатива и причините за раздразнението. Така те стават заложници на този модел на поведение.

Ние можем да преобърнем ефекта на тетриса, като се обучаваме да забелязваме добрите неща във всичко, което ни заобикаля.

Лабораторията на тетриса

Интересно изследване е проведено от Ричард Уайзман. Той се опитвал да разбере защо някои хора стават успешни, а други – неудачници. Доброволците трябвало да прочетат вестник и да преброят фотографиите в него. Тези, които се определяли като успешни, решили задачата за няколко секунди. А на другите им отнело средно 2 минути. Откъде идва тази голяма разлика? На втората страница на вестника с едър шрифт било написано: «Спри да четеш, в този вестник има 43 фотографии». Тези, които се считали за неуспешни, обичайно пропускали този текст. По средата на вестника имало още едно съобщение, което те не са отразили: «Спри да четеш и кажи на експериментаторите, че си загубил играта».

Най-добрият начин да накараш ефекта на тетриса да работи за теб е да започнеш деня със списък от три хубави неща, които ти се случиха вчера!

Какво ти се случи вчера? Сподели в коментарите!