Радиото е като цар – навсякъде си е у дома

Василий Макарчук е роден в Украйна. От 26 години живее в Англия, а от 17 работи за адвентното радио. Неговият район е Африка, където радиото излъчва на 18 езика. А той отговаря и за финансите на Европа. След като кризата удари през 2008 година, екипът му е свидетел на един парадокс, а защо не и на малко чудо: „Господ така е благословил нашите финанси, че даренията се увеличиха. Не можем да си обясним всичко това, но сме уверени, че финансовият ресурс на радиото е в ръцете на Бога“.

адвентното радио
Василий Макарчук и Ив Санти

Радиото в Нигерия

В Нигерия адвентното радио предава на три езика – хаоса, ибу и робу. Предаванията са на къси вълни, които покриват цялата територия на селата. Нашите колпортьори обикалят тези места и раздават книжки и материали. Един от тях се натъква на голяма изненада: „Ей там има група, която пази съботата“. Когато се срещат, хората пожелават да бъдат кръстени. Нашият колпортьор не вярвал на очите си. Селото е толкова недостъпно, че той първо пътувал с кола, после – с мотоциклет, а накрая извървял последната отсечка пеша. И когато пристигнал, там вече имало адвентна църква. Благодарение на радиото в Нигерия има над 20 адвентни църкви в планините.

Адвентното радио е мисионер

Интересно е, че в други страни радиото се слуша на FM, или по Интернет. Но в Африка късите вълни са много ефективни. Това потвърждава факта, че радиото влиза там, където не подозираме, че ще влезе, и го слушат хора, които не предполагаме, че ще го чуят.