Житейски уроци по флористика

Вгледай се в себе си!

Всичко започва с една психодрама. Участниците правят кутия, с която се представят. Кутията на Ани е красива, цветна и всяко нещо има своето място. Провокацията към нея остава без отговор: Защо обичаш красивото? Но въпросът я жегва и тя мисли върху него почти 5 години, докато не открива своята нова дарба – флористиката.

флористика

Опитвай нови неща, може да се окажеш надарен!

Ани има плод-зеленчук и върти успешно малко магазинче. Дава си сметка, че й харесва да прави цветни композиции, когато малката й дъщеря се омъжва и поверява на мама сватбената украса – домът, входът от първия до шестия етаж и колата на булката. „Разбрах, че това искам да правя и то е в мен!“

Бъди практичен!

Ани признава, че талантът й се развива на друго ниво, когато тя разрешава свой вътрешен проблем. „Мислите ми се успокоиха и подредиха. Мирогледът ми се отключи и хоризонтът на възприятията ми се отвори. Душата ми се освободи и в онзи момент разбрах, че онова, което ми трябва, са знания!“ Като практичен човек, Ани бързо намира начин. Сама си избира подаръка за своята 50-годишнина – курс по флористика. Всичко се нарежда по вода. А после идва и онова освобождение, което вече те прави достатъчно уверен, за да вложиш себе си в една флорална композиция, авторския почерк.

Извърви целия път!

Ани е чудесна илюстрация за пътя на една дарба. Първо, трябва да си отворен към новите неща, които са ти интересни. Да бъдеш готов да експериментираш, с риск да се провалиш. И достатъчно честен със себе си – нали никой не се е родил научен. Да намериш ментор, който знае повече от теб. И накрая да имаш свободата да изразиш себе си.

Научи се да гледаш!

Обучението дава своите плодове. „Те (Център за професионално обучение LINEA с директор Мира Митровска) ме научиха да гледам. Да вземеш една клонка или цвете и да го поставиш под такъв наклон, че то да покаже красотата си – това е едно от правилата на икебаната. Ако на едно нещо му намериш мястото, то ще представи това, което искаш да бъде видяно. Същото е с хората. Ако успееш да ги отключиш на точното местенце, ще видиш много хубави неща в тях. Но ако се фокусираш върху счупеното и гнилото, никога няма да се получи хармонична „композиция“.