Знойна мадама

Това не се случва в някоя криминална фамилия, а в дома на вярващи хора. Как е възможно да планират и да извършат подобно престъпление! Сякаш се повтаря историята с Каин и Авел – само че тук зад Каин стоят 10 братя, които искат най-добрият от тях да изчезне от живота им. Какво прави Бог в това време? Защо не държи страната на Йосиф? Все пак е Бог, има безброй начини да го защити!

Авторът бърза да се застрахова с отговора:
Бог беше с Йосиф!

Бог е с него?

Ето какво добро се случва с Йосиф. Купуват го богати търговци. Настаняват го в караваната с благовонията, с която се пътува възможно най-комфортно. После го продават на египетски велможа – това не е човек средна ръка, а самият началник на службата по безопасност при двореца. Петефрий го взема в дома си, а не го праща на някоя плантация или строеж. Като придворен, той има и такива обекти. Йосиф му е пред очите, така че той вижда способностите му и му дава шанс. Това му осигурява позиция, за която папирусите не говорят, че се полага на роб. Той става адютант на господаря. А после той му предава и всичко, което притежава.

И Петефрий не е голям праведник

Петефрий е окачил деловите си работи на пирон. Разписал е всички пълномощни на Йосиф и си живее живота. Поради страстта на египтяните към рисунките, добре знаем какви са навиците на местната аристокрация. От баня на сауна и от сауна на баня, плюс момичета на повикване – това е то баровски живот по онова време.

Шефът няма грижи. Енергичен и кадърен млад човек движи целия бизнес. Остана да се намери и кой да спи с жена му! Ако е забравил за този ангажимент, добре е да има предвид, че тя вече му търси заместник. Бедата е, че въпросният младеж е с чудесна наследственост – красив и строен като майка си. И госпожата май му е хвърлила око.

Светска лъвица или пренебрегната домакиня?

Докато се прехласваме по Йосиф, тя обира негатива. Една вулгарна, надменна и похотлива никаквица? А може би е била просто отегчена домакиня – пренебрегната и самотна жена с вечно отсъстващ съпруг. Освен директен секс, госпожата иска и нещо съвсем човешко – добра компания: Изпий едно вино с мен. Искаш ли да гледаме сериала след новините? Да останем ли в градината, тази вечер залезът е особено красив! Може да се е влюбила. Все пак не пише да е преследвала други служители. Възможно е да е просто жена, навряна в ъгъла, която се опитва да си върне живота с изневяра. Кой знае?

Как да направя това зло? – Не мога!

Йосиф не е чува – и за леглото, и за компанията. Държанието му е доста дървено. А може би е просто неопитен. Отказва ѝ с 3 аргумента. Първо говори за икономиката на дома, после – за семейните ценности и накрая за боговете… Аз тук съм главният и никой не е повече от мене. Мъжът ти всичко ми е дал, само тебе е задържал от мене. Как да съгреша пред боговете? Очевидно, освен вярност и благодарност, младежът демонстрира и превъзходство. Той си има тая дразнеща страна от малък: Аз съм толкова морален! Как изобщо ти е дошло наум да ми предлагаш такова долно нещо?

Инсценировката

Мъжът ѝ я пренебрегва и този роб си позволява да я отхвърли. Как няма да се озлоби? В крайна сметка мигновено решение или просто обмислен капан: Един ден тя притиска Йосиф, когато няма никой в къщата.

Нима е нужно разследване? Йосиф бяга от спалнята на госпожата. Тя вика за помощ. Всичко е ясно. Петефрий е гневен. Подозираме, обаче, че не е повярвал на жена си. Иначе щеше да екзекутира похотливия роб незабавно. Животът на Йосиф е опазен, невинността – пожертвана, за да спаси честта на господаря. Няма как да го пусне на свобода. И още по-нелепо е да го остави у дома. Има само една уместна равръзка – да го хвърли в затвора.

Дежа вю

Йосиф е в ямата. Дрехата му е свалена от него, служа за идентификация. Дежа вю от историята с продажбата му – и тогава е съблечен и хвърлен в пустинна яма. И бащата го разпознава по шарената дреха. Но и сега Бог е с него. Йосиф получава благоволението на шефа на затвора. И той му поверява най-важната работа – да обслужва ВИП килиите, където са следствени двама царски хора. Още една история за сънища и тълкуване, която ще отведе Йосиф в двореца.
Обаче това е друга история…