Хранене и диабет тип 2 – интервю с д-р Стоян Гръков

диабет

Ключът към превенцията на Диабет тип 2 се състои от 4 думи:

Поддържай се слаб и активен!

Ето и най-важното в три точки:

  1. Генетичната предразположеност не означава обреченост.
  2. Закуската е задължителна!
  3. Обилната вечеря е вредна!

Чуйте цялото интервю с д-р Стоян Гръков!

Диабет и хранене – това е обширна тема. И проблемът не е в липсата на информация. В ерата на Интернет даже сме преситени от мнения и съвети. Въпросът е друг, как да пресеем житото от плявата. И той засяга не само пациентите, но и професионалистите. Затова говорим за медицина, основана на научни изследвания. Експертното мнение е най-леката част на доказателствата, твърди д-р Стоян Гръков.

Захарният диабет тип 2 е метаболитно заболяване, което се разпространява като епидемия. Само преди няколко години то се наричаше страчески диабет, но днес се подмладява и засяга дори деца. Освен това се разширява географски, като превзема нови територии.

Диабет тип 2 и рисковите фактори

За развитие на захарния диабет тип 2 са отговорни два фактора – генетичната предразположеност и начинът на живот. „Да си предразположен генетично не означава, че си обречен“ – твърди д-р Стоян Гръков. С него разговаряме предимно за превенцията, а не за активното лечение на това заболяване. Все пак добрата новина е, че диабетът може да избегнат в 9 от 10 случая. Фактите са красноречиви: 90% от риска се дължи на 5 фактора – наднормено тегло, обездвижване, нездравословна диета, пушене и зависимост от алкохол;

“Човек трябва да гледа на рисковите фактори като на един комплекс. А храненето е в първите три – първо между равни! – казва д-р Гръков. – Научните изследвания показват, че почти всеки аспект на храненето е важен: кога ядем, по колко пъти на ден ядем и какво ядем. Всичко това има връзка с инсулиновата резистентност (нечувствителността на клетката към инсулина). А тя от своя страна е свързана с Диабет тип 2.“

Диабет тип 2, закуската и вечерята

„В забързаното и стресово ежедневие вечерята се превръща в основното хранене за деня. Нужно е да направим съзнателни усилия, за да променим този модел. Можем да станем по-рано, за да отделим време за закуска. Закуската понижава инсулиновата резистентност, като намалява риска от диабет за здравите и подобрява диабета при болните.

От друга страна, обилната вечеря повишава инсулиновата резистентност. Тялото също съдържа повече от калориите, които консумираме вечерта, в сравнение с тези от сутрешното хранене. Това води до наднормено тегло, което само по себе си е рисков фактор за диабет тип 2.