Три препоръки за отслабване

Какво да правим, за да отслабнем?

  1. Определете порцията си предварително.
    – Мозъкът реагира на ситостта с 15 минути закъснение. Ако ние се ръководим от чувството за глад, това означава че ще преядем, докато го усетим.
  2. Разграничете глада от жаждата.
    – Много често ядем, когато всъщност сме гладни.
  3. Изключете сладките напитки.

Те ни снабдяват с най-много излишни калории. На практика, ние не се нуждаем от тях.

отслабването

Отслабването невъзможно?

Марк Твен беше казал, че най-лесно се спират цигарите. Самият той ги е отказвал хиляди пъти. Същото важи за отслабването. Някои от нас се заемат с него всеки понеделник. Но това води единствено до йо-йо ефект. Това е ластик, който води до флуктуации на теглото в зависимост от диетата, която спазваме.

Лично аз предпочитам 10 кг за 10 дни. Но д-р Гръков вкарва здравия разум в разговора: „Който ти обещава звездите, не е голям реалист. Смъкването на килограми и задържането на постигнатото тегло не е лесна задача. Затова човек трябва да си поставя реалистични и дългосрочни цели“.

В норма ли сте?

Слаб или дебел? В норма или не? Преценката е субективна. Клечки се мислят за мечки и обратното (но по-рядко). Какъв е медицинският подход. Първият е формула – индексът на телесната маса. Изчисляваш и проверяваш. Вторият е размер – вземате сантиметър и мерите обиколката на талията. Теглото не отразява само мазнините, но и мускулите. Но най-опасни са мазнините, натрупани в коремната кухина. Затова е по-добре да сте с формата на круша отколкото на ябълка. Тези мазнини започват да функционират като отделен ендокринен орган – отделят хормони или влияят на функцията на други хормони. Променят апетита и инсулиновата резистентност. Висцералната мазнина е част от т.нар метаболитен синдром.

Отслабването възможно?

Най-лесният начин да понижим риска от диабет тип 2 при наднормено тегло е да отслабнем. Факт е, че ако килограмите паднат с 10 процента, рискът пада наполовина. Ние не се нуждаем от програма за 3 месеца, а от промяна за цял живот. Решението е ясно, но не е лесно. Затова д-р Стоян Гръков е тук.