Злото и страданието

ЗАЩО? – това е често задаван въпрос по отношение на злото и страданието в нашия живот. Кой знае неговия отговор? Има ли изобщо отговор? Има ли поне някаква идея за злото и страданието, които ни връхлитат внезапно и преобръщат напълно и трайно малкия ни личен свят? Макар че това са тежки и трудни въпроси, има надежда да получим задоволителен отговор на всеки един от тях.

злото и страданието

Злото не е абстракция, а персонификация

Библията ни казва, че злото си има баща. Личност, която го е родила. Това е една от най-интересните теми на Свещеното Писание, но много често тя не е разбирана правилно. Защо доброто същество, което е било носител на светлина се е превърнало в дявол? Едва ли можем да проникнем напълно в тайните на бездната на злото. Но това не е и необходимо. Ако прекалено се вглеждаме в нея и в страданията около нас и в нас, няма да имаме време да се вглеждаме в доброто и Източника на доброто. 

Достатъчно е това, което ни е открито, за да бъдем наясно какви решения да вземаме в живота си. Защото, макар че злото и страданието ни съпътстват постоянно, ние имаме надежда, че ни е дадено разрешение и изход от тях. Бог го е осигурил и го е разкрил в Библията.

Слушайте предаването „Упражнение по вяра“, за да разберете нещо повече по тази болезнена тема от пастор Христо Генчев. Той е служител на църквата повече от 20 години, в които има богат опит със злото и страданието. В момента е докторант по теология във Великотърновския университет.